Чи можливі в Україні чесні вибори-2012?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 15.10.2012 16:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18667

Міжнародні спостерігачі заявляють про масштабний підкуп виборців в Україні, використання адмінресурсу, брак політичного балансу у виборчкомах, неврегульованість використання на дільницях відеокамер, погіршення свободи слова тощо.

У проміжному звіті спостерігачів від Канади, оприлюдненому 2 жовтня зазначається, що в Україні підготовка до парламентських виборів відбувається на тлі широкомасштабного підкупу виборців, використання адмінресурсу та процедурних порушень. Як повідомила керівник місії Анна Шептур, зафіксовано понад тридцять випадків порушень прав людини. Спостерігачі також висловили сумнів у чесності процесу відбору членів виборчих комісій: як мовиться в їхньому звіті, «процес який відбувся шляхом жеребкування за принципом «переможець отримує все».

Значну критику щодо підготовки до виборів висловила група міжнародних спостерігачів Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами – ENEMO. У проміжному звіті, оприлюдненому 11 жовтня, йдеться, що в окружних виборчих комісіях відсутнє збалансоване представництво політичних партій. За даними організації, члени окружних виборчих комісій, - всього 4050 людей, були замінені на 52%.

Спостерігачі вказують на збільшення кількості скарг кандидатів у депутати Верховної Ради на тиск із боку представників влади й арешти, а також випадки агресії й залякування кандидатів.

Як зазначила організація, встановлення веб-камер на виборчих дільницях може вплинути на результати голосування, зауваживши, що наразі багато партій використовує це як елемент тиску на виборців.

Глава місії спостерігачів ENEMO Пітер Навотни відзначив такі найголовніші проблеми нинішніх виборів в Україні: жорстка конкуреція в мажоритарних округах, тиск на ЗМІ і непрозоре формування виборчкомів.

Національний демократичний інститут США відзначив відсутність прогресу у вирішенні таких проблем, як тиск на кандидатів і членів виборчих штабів, брак політичного балансу у виборчкомах, неврегульованість використання на дільницях відеокамер та погіршення ситуації зі свободою слова.

Про порушення під час підготовки до виборів також повідомила створена й зареєстрована в Росії організація CIS-EMO (Commonwealth of the Independent States - Election Monitoring Organization). Зокрема, найбільшу кількість порушень організація під час виборчої кампанії помітила в Одеській області. При чому спостерігачі відзначили, що порушення трапляються з боку всіх політичних сил.

СIS-EMO також виявила низку порушень кандидатів від Партії регіонів. Зокрема, підігрівання кандидатам-одномандатникам з боку місцевої влади, тиск на членів виборчих комісій, а також порушення, пов’язані з агітаційними друкованими матеріалами. Крім цього, в Кіровському районі Донецька спостерігачі виявили неіснуючу виборчу дільницю. На їх думку, мета такої технології знизити явку виборців. У цьому окрузі від Партії регіонів балотується секретар міськради Донецька Микола Левченко.

Ця ж група спостерігачів заявила, що українська політика характеризується "олігархізацією", а представники влади та опозиції борються не за інтереси суспільства, а за економічні преференції.

У свою чергу, з питань підготовки до виборів висловилися й окремі європейські високопосадовці. Зокрема, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Жан-Клод Міньйон висловив стурбованість у зв’язку з парламентськими виборами в Україні, оскільки за результатами передвиборчої місії в Україні лідер групи соціалістів Андреас Ґросс виступив із заявою, з якої "вже видно, що ці вибори можуть пройти не так гладко, як ми сподіваємося".

У ПАРЄ також відзначали безлад із квотами у виборчих комісіях, а також суперечливі заяви з приводу камер на виборчих дільницях.

А високий представник ЄС у справах зовнішніх відносин і безпекової політики Кетрін Ештон та єврокомісар з розширення і європейської політики сусідства Штефана Фюле у спільній заяві зазначили, що ЄС стурбований відсутністю політичного плюралізму на українському телебаченні під час виборчої кампанії і про "нагальну потребу у забезпеченості прозорості в діяльності ЦВК для роз’яснення деталей, що стосуються складу окружних і дільничних виборчих комісій".

Як повідомлялося раніше, за підготовкою до виборів спостерігають 14 міжнародних організацій, і деякі з них вже встигли засумніватися в легітимності цього процесу. Зокрема, звіт представила Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами (ENEMO), яка співпрацює з ОБСЄ, а також -делегація Національного демократичного інституту міжнародних відносин (США).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.