Вода на Місяці виникає в результаті взаємодії з сонячним вітром

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 15.10.2012 22:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18670

Американські вчені заявили, що вкрай низька частка дейтерію в шматочках скла всередині зразків місячного ґрунту свідчить про те, що вода на супутнику Землі виникає в результаті взаємодії сонячного вітру і поверхні Місяця.

На сьогоднішній день вчені впевнені, що місячна вода існує у вигляді льоду або гідратованих мінералів.

Існують дві гіпотези її походження: одні вчені приписують формування водних запасів кометам, інші - сонячному вітру.

Група американських астрономів під керівництвом Лоренса Тейлора з університету штату Теннессі в місті Ноксвіллі представила доказ на користь другої гіпотези.

Вчені досліджували хімічний склад місячного ґрунту, привезеного експедиціями Аполлон-11, Аполлон-16 і Аполлон-17.

Місячний ґрунт являє собою дрібну пилову крихту, що виникла в результаті бомбардування Місяця мікроастероїдами.

Як наголошується, іноді зіткнення астероїда і каменю на місячній поверхні виробляє достатньо тепла для того, щоб частина їх порід розплавилася і перетворилася на шматочки тепла, так звані аглютинати. Вчені стверджують, що місячний ґрунт наполовину складається з аглютинатів.

Тейлор і його колеги виходили з припущення, що ці фрагменти можуть містити в собі значну кількість атомів водню і співвідношення їх ізотопів - протію і дейтерію - вкаже на їх походження.

Дослідники витягли кілька аглютинатів із зразків місячного ґрунту і вивчили їх хімічний склад за допомогою інфрачервоного та іонного мас-спектрометра. За їхніми словами, аглютинати містять у собі досить велику кількість води і гідроксил-радикалів - близько 200-300 міліграм води на кілограм місячного ґрунту.

Переконавшись у присутності води, Тейлор і його колеги вирахували частки ізотопів водню в аглютінатах. Виявилося, що у всіх шматочках скла практично були відсутні атоми дейтерію. Це означає, що вода і гідроксил-радикали були занесені на Місяць сонячним вітром, а не кометами та іншими кам’янистими тілами Сонячної системи.

Таким чином, авторам статті вдалося визначити джерело місячної води і показати, що навіть екваторіальні зразки ґрунту містять значну кількість її молекул.

Нагадаємо, в серпні поточного року вчені виявили в атмосфері Місяця атоми гелію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.