Хроніки дерибану. Уряд скасував монополію держави на торгівлю газом

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 16.10.2012 11:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18672

Нові правила гри вигідні насамперед Дмитру Фірташу, який контролює більшість облгазів.

15 жовтня Кабмін опублікував постанову від 3 жовтня N939, яка скасовує монопольне право НАК «Нафтогаз України» на продаж імпортного газу, яка скасовує постанову N163 від 5 березня 2008 року, що, зокрема, передбачала реалізацію імпортного газу на території України тільки Нафтогазом. Тоді цим рішенням уряд Юлії Тимошенко обмежив постачання газу українським споживачам компанією РосУкрЕнерго та її «дочкою» - УкрГаз-Енерго, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Також уряд Тимошенко заборонив будь-кому, крім НАК, розмитнювати імпортованийв Україну газ. У липні та листопаді 2009 року у зв’язку із зростанням цін на природний газ окремими розпорядженнями уряду були дозволені купівля та розмитнення імпортного газу виробникам мінеральних добрив. Документ скасував уряд Миколи Азарова в квітні минулого року. А новою постановою Кабміну N939 ці розпорядження скасовані через непотрібність. Тепер продавати імпортований газ може хто завгодно. Одночасно із скасуванням монополії Нафтогазу уряд уповноважив НАК формувати ресурс природного газу для населення та інших споживачів та зобов’язав компанію забезпечувати газом гарантованих постачальників в Україні, зокрема облгази і міськгази.

У Міненерго відмовилися коментувати прийняте рішення. Однак джерело видання у відомстві повідомило, що постанова прийнята в рамках виконання зобов’язань України щодо реформування ринку газу. Закон на вимогу Євросоюзу Україна прийняла 2010 року, однак робота над реструктуризацією газового ринку до цих пір не розпочалася. Ще одна причина - необхідність залучення інвесторів до будівництва терміналу для поставок скрапленого газу в порту Південний. «Компанії, які ведуть переговори про приєднання до проекту, запитують, як їм повертати свої інвестиції, якщо продавати імпортний газ в Україні має право лише НАК. У таких умовах неможливо зібрати необхідні гроші для будівництва терміналу», - відзначає джерело в Міненерго.

Співрозмовник видання також зазначив, що ухвалене рішення дозволить демонополізувати ринок газу, оскільки в найближчому майбутньому, крім Газпрому, можуть з’явитися й інші постачальники газу.

Водночасприйняття цієї постанови знімає будь-які перешкоди для імпорту газу в Україну.

«Тепер будь-яка компанія, що має ліцензію на продаж газу всередині країни, видану НКРЕ, може імпортувати, розмитнювати і продавати газ, що імпортується», - зазначив директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

На його думку, вимога мати ліцензію не дозволить вийти на український ринок Газпрому або його структурам. За словами Марунича, «головними продавцями імпортного газу в цьому випадку можуть стати облгази, міськгази і інші газотрейдери, що працюють у регіонах».

Член комітету ВР з питань ПЕК Олександр Гудима зазначає, що більше всіх від цієї постанови виграє Дмитро Фірташ, який контролює найбільшу кількість облгазів в Україні і нещодавно посилив свій вплив в них.

Отримати коментар представників Group DF і Ostchem групи вчора не вдалося. У прес-службах компаній відповісти не змогли, так як відповіді вимагали узгодження з вищим керівництвом. Заступник голови ради Федерації роботодавців України, головою якої є Дмитро Фірташ, Ганна Безлюдна заявила, що не уповноважена коментувати його бізнес. При цьому вона порадила звернути увагу на те, що генеральний директор Group DF Борис Краснянський нещодавно заявив, що компанія не має відношення до структур, які скуповують пакети облгазів. Раніше він заявляв, що йому нічого не відомо про компанії «Газтек» купила ці активи.

Проте експерти переконані в зворотному. «Після прийняття цієї постанови Дмитро Фірташ отримає не одну RosUkrEnergo, а 25, фактично отримавши монопольний контроль над ринком і виживши з нього» Нафтогаз.

«Все необхідне у нього для цього є -. Контракт між Ostchem і» Газпром Німеччина «мережу облгазів і, головне, значний вплив на уряд», - вважає Гудима.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.