Астрономи знайшли планету відразу з чотирма сонцями

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 16.10.2012 12:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18673

Астрономи-любителі і дослідниками з декількох інститутів в США і Великобритані вперше виявили екзопланету, в небесах якої світяться відразу чотири різні сонця.

Знайдена планета віддалена від Землі на 5000 світлових років і отримала назву PH1 (Planet Hunters 1).

Хоча технічно, планета являє собою газового гіганта, за розмірами вона трохи менше, ніж інші планети подібного класу: за розмірами вона трохи більше за Нептун і в гість разів більша за Землю.

"Як виявилося, для того, щоб знайти дуже екзотичну планету, не потрібно ходити далеко, вона порівняно недалеко від нас, в нашій же галактиці", - говорить доктор астрономії з Оксфорда Кріс Лінтотт.

За його словами, PH1 створена в дуже складній, але водночас і у врівноваженій системі. "Дивно, що навколо чотирьох сонць у неї сформувалася стабільна орбіта", - додає науковець.

"На сьогодні відомо про існування щонайменше шести інших планет, що обертаються навколо парних зірок, причому багато з цих планет досить близькі до своїх зірок", - говорить він.

Вчені також зазначають, що виявлено планету було транзитивним методом за допомогою телескопів Keck на Гавайях, телескопа Kepler на навколоземній орбіті і ряду інших наземних потужностей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.