Хорошковський у Берліні: тінь Тимошенко і чергові обіцянки

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 16.10.2012 13:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18675

Український віце-прем´єр Валерій Хорошковський у Берліні обіцяв чесні вибори. Привезеним із собою журналістам він розказав про перспективу членства в ЄС, а німецькі ЗМІ не приділили увагу цьому візиту.

Відколи за ґратами перебувають Юлія Тимошенко та Юрій Луценко відносини України з країнами Євросоюзу переживають застій. Віктор Янукович вже більше року не бував з офіційними візитами у Брюсселі, Берліні або Парижі.

Відносини з Києвом підтримуються на більш низькому рівні. Зокрема, у понеділок, 15 жовтня в Берліні з одноденним робочим візитом перебував віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський. З офіційних зустрічей у програмі візиту була лише розмова з міністром економіки, віце-канцлером Філіпом Реслером. Він прийняв українського гостя лише під кінець дня. Ані протокольного фото, ані звичного прес-релізу на сайті міністерства. Про візит Хорошковського у Німеччині не написала жодна газета, жодна інформаційна агенція.

За зачиненими дверима

До зустрічі з Філіпом Реслером протягом дня Валерій Хорошковський мав неформальну програму. Зокрема, він поспілкувався з групою німецьких політиків і експертів на тему «Політичне майбутнє відносин Україна-ЄС». Зустріч, організована фондом Кербера, проходила за зачиненими дверима. Всі учасники зустрічі з німецької сторони не коментували її перебіг, ввічливо вказуючи на домовлену конфіденційність. Утім, ця протокольна вимога, вочевидь, не поширювалася на самого Хорошковського. Він одразу після зустрічі дав інтерв´ю державній інформагенції "Укрінформ" і телеканалу "Інтер", власником якого є сам Хорошковський.

У розмові з журналістами віце-прем´єр запевнив, що в Україні панує свобода слова, а вільні і чесні парламентські вибори відкриють Україні перспективу членства в ЄС. «Якщо вибори будуть такими, що відповідають загальноєвропейським принципам, то я впевнений, що це відкриє нам дорогу для всіх подальших питань розвитку, в тому числі, асоційованого членства, безвізового режиму, а вже у перспективі і повного членства», - запевнив Хорошковський українських журналістів. Жодним словом про проблеми у відносинах з європейськими партнерами він не обмовився.

Забув про Тимошенко

За інформацією одного із учасників дискусії з німецького боку, діалог хоч і був «відкритим і позитивним», але критичних тем у розмові не оминули. Німецькі учасники підняли питання, зокрема, і про політв’язнів. Так, під час заходу, чітко пролунала позиція, що співпраця між Україною та ЄС значною мірою залежатиме від вирішення справи Тимошенко. «Її як мінімум мають відпустити у Німеччину на лікування», - зазначив у розмові з Deutsche Welle один з учасників. Він додав, що це питання не має обтяжуватися розмовами навколо законодавчих деталей, а радше стати «актом людяності».

Для розв´язання проблеми міжнародної ізоляції українського керівництва проведення "вільних виборів", про які не втомлювався повторювати у Берліні Валерій Хорошковський, на переконання експертів, не буде достатньо. Нині і Вашингтон, і Брюссель чекають на парламентські вибори в Україні як тест, що визначить майбутні відносини з Києвом. Утім, від того, як вони будуть проведені, залежить радше не "потепління" у відносинах, а те, чи не постане гостро питання запровадження санкцій, зауважують німецькі оглядачі і політики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.