В Україні готують бойових дельфінів

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.10.2012 21:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18679

Україна відновила спецпрограму підготовки морських тварин в інтересах Військово-морських сил країни, у тому числі бойових дельфінів.

Україна навчає дельфінів бойовій майстерності

Програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але і не афішувалася.

Про це повідомило джерело в силових структурах в Севастополі, повідомляє РІА «Новості».

Дельфінів для потреб радянського ВМФ готували в Севастополі з 1973 року. Спеціально підготовлені тварини знаходили зброю і військову техніку на дні моря, могли атакувати бойових плавців і кораблі супротивника із закріпленими на голові зброєю і вибухівкою.

"Зараз у державному океанаріумі України в Севастополі готують десять дельфінів-афалін для виконання спецзадач військового флоту України, регулярно в акваторії Севастополя українські військові проводять тренування тварин по пошуку предметів на дні моря", - сказав співрозмовник.

За його словами, в 1990-ті роки деяких дельфінів використовували в медичних цілях для лікування дітей-інвалідів, що дозволило заробляти кошти для утримання інших тварин. "Але за великим рахунком програма підготовки тварин у військових цілях не припинялася ніколи, але і не афішувалася", - сказало джерело.

Співрозмовник повідомив, що в програму підготовки входять заняття по обстеженню ділянок моря, де знаходяться військові предмети і позначати їх місцезнаходження буями.

Тварин також тренують з бойової програмі атак на підводних диверсантів і кораблі. Для цього на голові дельфіна кріпиться або ніж, або пістолет.

Він зазначив, що в 2012 році було проведено декілька тренувань як в акваторії океанаріуму, так і за його межами.

"Завдання були виконані, наші дельфіни знаходили предмет і торкались його пристроєм, закріпленим на голові, після чого на поверхню відстрілювався буй", - сказав співрозмовник.

Тепер тварин тренують захищати кораблі від диверсантів.

Дельфіни можуть вести розвідку - відслідковувати ворожі об’єкти і фіксувати їх на камери

Українські бойові ссавці охоронятимуть і кораблі Чорноморського флоту Росії

Біля берегів Севастополя знаходяться не тільки Військово-морські сили України, але також і Чорноморський флот РФ, тому використання дельфінів в цій акваторії вигідно в тому числі і Росії, упевнений голова громадської ради при Міноборони РФ, головний редактор журналу "Національна оборона" Ігор Коротченко, зазначає NEWSru.com.

"Український досвід підготовки бойових морських тварин заслуговує безумовного уваги. Їхнє використання в акваторії бухт Севастополя, де базуються кораблі російського Чорноморського флоту і Військово-морських сил України, відповідає інтересам флотів обох країн і є важливим чинником спільної протидиверсійної оборони", - пояснив експерт.

Інформація про те, чи існують російські програми використання дельфінів у військових цілях, не розголошується. Коротченко впевнений, що в Росії такі дельфінів не тренують, але в майбутньому можуть взяти ці програми на озброєння і вписати їх фінансування в держпрограму озброєння до 2020 року.

На сьогоднішній день у світі офіційно існують тільки два центри підготовки бойових дельфінів - це база Сан-Дієго (США) і Севастополь.

В СРСР програми тренування дельфінів з’явилися в 1973 році, а в армії США ці тварини служать останні 50 років. Однак у Радянському Союзі тренували у військових цілях не тільки дельфінів, але ще і тюленів, морських левів і косаток

Дельфінів-афалін американські військові використовували під час військової операції в Іраку: 9 тварин відшукали 100 мін у водних просторах порту Умм-Каср. Один з підрозділів морських ссавців Флоту США охороняє акваторію військово-морської бази Кінгс-Бей в штаті Джорджія.

Дельфіни також можуть вести розвідку - відслідковувати ворожі об’єкти і фіксувати їх на камери. В разі необхідності дельфіни навіть можуть атакувати і знищувати диверсантів. Зрозуміло, використання таких "солдатів" викликає серйозні побоювання у захисників тварин, але військові запевняють, що робити з дельфінів "камікадзе" і ризикувати ними без крайньої потреби ніхто не збирається. У більшості випадків у задачу хвостатих "спецназівців" входить тільки виявлення координат потенційних цілей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.