Астрономи відкрили ще одну екзопланету, придатну для життя

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 17.10.2012 13:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18682

Астрономи з Європейської південної обсерваторії відкрили планету земної маси в найближчій до Землі зоряній системі - біля зірки Альфа Центавра B, йдеться у статті, яка буде опублікована в журналі Nature.l

Зірка Альфа сузір’я Центавра є яскравою зіркою південного неба і найближчою до Сонячної системи.

Насправді це потрійна зірка, що складається з двох зірок, схожих на Сонце - Альфа Центавра A і Альфа Центавра B - і третьою, віддаленою від них Проксіми Центавра.

З 19 століття астрономи будували припущення про можливість існування у цій системі планет, які могли б бути найближчим до Сонячної системи притулком життя. Але точність астрономічних методів досі не дозволяла говорити про те, чи є планети у цих найближчих до Землі зірок. Тепер така планета знайдена.

"Спостереження, які ми проводили більше чотирьох років за допомогою інструменту HARPS, дозволили виявити слабкий сигнал, який свідчить про існування планети, що обертається навколо зірки Альфа Центавра B з періодом 3,2 доби", - говорить Ксавьє Дюмуск, провідний автор дослідження.

Європейські астрономи використовували для пошуку планети метод променевих швидкостей - метод, заснований на вимірюванні вкрай малих "хитань" зірки, що виникають під дією гравітації планети. За словами науковців, зірка Альфа Центавра B схожа на Сонце, її маса складає 0,9 маси Сонця, а світність - приблизно половину сонячної.

Планета, відкрита європейськими астрономами, робить один оборот навколо неї за 3,236 доби, а радіус її орбіти становить лише 0,04 астрономічної одиниці (5,98 мільйона кілометрів), що приблизно в десять разів менше за радіус орбіти Меркурія (0,46 астрономічної одиниці) . Маса планети складає, щонайменше, 1,13 маси Землі.

Метод променевих швидкостей дозволяє оцінити лише нижню межу маси планети, але досвід показує, що вона найчастіше близька до реальної. "Це перша планета з масою, близькою до маси Землі, виявлена у зірки, схожої на Сонце. Вона обертається дуже близько до своєї зірки і повинна бути занадто гарячою, щоб на ній з’явилося життя, але можливо, це лише одна планета з декількох, які можуть існувати в цій системі", - говорить співавтор дослідження Стефан Одрі.

l


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.