Деградація. Хто придумав реформу охорони здоров’я?

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 17.10.2012 15:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18685

Вінниччина ввійшла в трійку областей, де запровадили пілотний проект реформування медицини. Лікарі скаржаться на скорочення, а батьки — на відсутність дитячих лікарів.

"Конфуцій колись сказав: "Не дай Боже жити у часи змін". А в нас що новий міністр, то постійні зміни. Не знаю, хто автор проекту, але медичну реформу запровадили вороги народу, які несповна розуму. Бо ця реформа знищить медицину. Ненормально, коли на всю область хочуть залишити вісім пологових будинків, а всі інші закрити, де по 300-400 пологів на рік" - каже 58-річний Валерій Щербань, заступник головного лікаря вінницької райлікарні з питань охорони материнства та дитинства.

Хто готував медичну реформу?

Точно не лікарі. Коли економісти прораховували, скільки грошей піде на реформування, у нас навіть не спитали, що треба купити аби люди менше вмирали. Маємо найвищий показник смертності немовлят. За цей рік — уже дев’ять по Вінницькому району.

Кому вигідна ця реформа?

Тим, хто бачить нашу державу деградованою. Чомусь у наших лікарнях відкриваються приватні клініки "Сінево", "Конекс" чи приватні кабінети УЗД. У нас навіть буде приватна лікарня безпечного аборту. А мало б бути навпаки: краще відкрити відділення майбутнього батьківства. Дико, коли 58% розлучень і діти-сироти при живих батьках. Не вистачає перинатологів, які будуть контролювати жінок під час вагітності.

Хто найбільше від неї постраждав?

Пацієнти. Для них медицина стала недоступною. 15 тисяч дітей лише у нашому районі залишились без педіатрів, дитячих окулістів, хірургів, гінекологів, бо закрили дитячі консультації. А медики – без роботи. Діти стоять у чергах біля кабінетів сімейних лікарів по три-чотири години з бабцями, дідусями, які кашляють, відхаркують і стогнуть. Батьки не витримують, пишуть скарги. Кажуть, медична реформа – то божевільня.

Які настрої у медиків, як вони сприйняли медичну реформу?

Вони не в захваті. З учорашніх дільничних лікарів зробили сімейних за два місяці. Їх можна зрівняти з вчителями, які викладають українську мову, а потім сказали пояснювати учням фізику чи математику. Лікарям ще більше дали роботи з документами. Ті купи писанини, якою вони займаються, нікому не потрібні. Уся інформація має бути в комп’ютері. Мій знайомий вчився в Ізраїлі на сімейного лікаря сім років. Мав 30 тисяч гривень зарплати щомісяця. Йому видали авто з комп’ютерною базою даних, де фіксується виклик від хворого. Він їде до нього додому і на місці визначить артеріальний тиск, зробить сканування мозку, аналіз крові. В Ізраїлі не божеволіють у пошуках бензину на виклик "швидкої".

Що за рік змінилося у медицині? Які нововведення не приживуться?

Забрали кабінет щеплень. Купили реанімобіль за 650 тисяч гривень, а на ці гроші можна взяти 4-5 уазиків. Вони легко розвертаються і спалюють менше бензину. Запровадили санавіацію. Тим кукурузником хворі відмовляються летіти на лікування до Вінниці. Зробили шоу-показуху перед виборами. Але він літатиме, доки буде керасин.

Тих грошей, які витратили на медичну реформу вистачило б на що?

За ті мільйони краще закупити найсучасніше медичне обладнання та навчити лікарів, щоб хворі не лікувалися за кордоном і не платили шалені гроші за операції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.