Хаббл отримав тривимірне зображення нитки з чорної матерії

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 17.10.2012 16:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18686

Телескоп Хаббл отримав тривимірні знімки нитки темної матерії, яка з’єднує зоряні скупчення в галактиках сузір’я Візничого на відстані в 5,4 мільярда світлових років від Землі.

Група астрономів під керівництвом Матільди Жозак з Марсельського університету виявила "пуповину" між галактиками і отримала її тривимірне зображення, вивчаючи дані, зібрані гавайською обсерваторією імені Кека, японським телескопом Субару і Хабблом при спостереженні за скупченням галактик MACSJ0717 в сузір’ї Візничого.

За словами вчених, MACS J0717 є гігантською космічною "ДТП", оскільки складається з чотирьох галактичних скупчень, які одночасно стикаються один з одним.

Для виявлення "пуповини" темної матерії вчені використовували гравітаційні викривлення в структурі простору-часу, які утворюються в результаті скупчення темної матерії.

На наступному етапі дослідження вчені виміряли швидкість руху в космічному просторі окремих галактик і їх скупчень всередині MACS J071. Це дозволило обчислити відносне положення скупчень щодо центру MACS J071.

Усі ці дані були необхідні для отримання тривимірного зображення філамента, без якого дуже складно оцінити його масу, протяжність та інші астрофізичні параметри.

У результаті вчені з’ясували, що нитка темної матерії є гігантською за своєю довжиною і масою. Загальна протяжність філамента становить 60 мільйонів років, а його маса значно перевищила значення, визначені сучасною астрофізикою для філаментів подібних розмірів. Зокрема, на частку темної і невидимої "звичайної" матерії припадає 98-99% від загальної маси MACS J0717, а на частку зірок - лише 0,9-1,7%.

Нагадаємо, в липні поточного року фізики запропонували нову схему виявлення загадкових частинок темної матерії, яка допоможе знайти частинки відносно невеликих мас.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.