На український газовий ринок повертаються тіньові схеми 90-х

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 17.10.2012 16:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18687

Нова постанова Кабміну, якою скасовується монополія державної НАК «Нафтогаз» на розмитнення та продаж імпортованого газу, може повернути ринок газу у 1997 рік.

Про це для Тиждень.ua пише Ілона Заяць.

Як зазначає оглядач, цього тижня була оприлюднена відповідна постанова Кабміну від 3 жовтня №939, яка скасовує постанову №163 від 5 березня 2008 року. Останньою Юлія Тимошенко фактично викинула з внутрішнього українського ринку сумновідомих РосУкрЕнерго та її «доньку» - УкрГаз-Енерго.

«Найбільш загрозливим є побоювання, що нова постанова поверне ринок газу у 1997 рік, коли НАКу ще не було. Саме тоді із використанням відомого правила 90-тих «прибуток собі, а борги державі» робилися найпотужніші статки. І саме тоді у розрахунках за газ «Газпром» вимагав від приватних покупців державних гарантій на їхні кредитні зобов’язання», – зазначає оглядач.

На думку незалежного експерта Валентина Землянського, «Газпром» може перейти на продаж газу українським незалежним постачальникам та паралельно посилити пресинг на Україну через формальний привід необхідності виконання сумновідомого газового контракту від 2009 року.

«Цікаво, що вказана постанова побачила світ не у 2010-му, коли ухвалювався закон про лібералізацію ринку газу, чи навесні, коли він набув чинності. Ухвала документу чомусь співпала у часі із завершенням викупу контрольних пакетів обл- та міськгазів структурами, афілійованими із бізнесом Фірташа. Із облгазами Фірташу фактично дісталися (причому безкоштовно) газорозподільні мережі. Тож замість однієї монополії – державної - на ринок прийшла інша, приватна», – додає оглядач.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.