У Росії арештували відомого опозиціонера Удальцова

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 17.10.2012 17:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18690

Проти лідера “Лівого фронту” Сєргєя Удальцова та інших опозиціонерів порушено кримінальну справу за звинуваченням у підготовці до організації масових заворушень.

Приводом для звинувачень послужив фільм "Анатомія протесту-2", який вийшов 5 жовтня на НТВ, повідомляє ВВС Росія.

Автори фільму стверджують, що опозиція готує захоплення влади за іноземні гроші.

Як повідомив прес-секретар Слідчого комітету Росії Володимир Маркін, фігурантами кримінальної справи, крім Сергія Удальцова, є його помічник Костянтин Лебедєв, помічник депутата Держдуми Іллі Пономарьова Леонід Развозжаев, а також "інші особи", прізвища яких він не назвав.

Справу порушено за ознаками злочину, передбаченого ч.1 статті 30 та ч. 1 статті 212 Кримінального кодексу Росії, що передбачає покарання від 4 до 10 років позбавлення волі.

Константін Лєбєдєв затриманий на 2 доби, його допитують.

Тим часом сам Удальцов на своєму Twitter також повідомив, що його арештували.

"Тримайтесь, женіть хвилю максимально. Мене закривають", - написав він.

З раннього ранку в квартирі Удальцова, а також кількох його однодумців проходили обшуки. За словами адвоката Удальцова Віолетти Волкової, слідчі не повідомили її про майбутній обшуку у її підзахисного.

"Це нова хвиля репресій. Це відповідь влади на нашу активність, - сказав Удальцов на ходу присутнім біля під’їзду журналістам, коли його вивели з будинку в оточенні співробітників ОМОН в масках і повели на допит.

Співробітники поліції, які виводили Удальцова, відмовилися повідомити журналістам, затриманий чи він.

За версією авторів скандального фільму, влітку цього року Удальцов з соратниками обговорювали сценарії державного перевороту в Росії з головою комітету з оборони і безпеки парламенту Грузії Гіві Таргамадзе, якого журналісти назвали "конструктором кольорових революцій".

На підтвердження своїх слів НТВ продемонстрував відеозапис, зроблений прихованою камерою, на якому зображена зустріч активістів "Лівого фронту" на чолі з Удальцовим і Таргамадзе.

На наступний день після виходу фільму Генпрокуратура і Слідчий комітет пообіцяли перевірити факти, викладені в ньому.

Удальцов і Таргамадзе заявили після появи фільму, що ніколи один одного не бачили, а саму "Анатомію протесту-2" Удальцов назвав "маячнею божевільного".

Користувачі рунету після показу викрили творців документального кіно в тому, що вони двічі використовували один з відеофрагментів із Сергієм Удальцовим та Гіві Таргамадзе в супроводі різного закадрового тексту і з різними субтитрами.

Однак слідчі, за словами Маркіна, не виявили ознак монтажу в відеоматеріалах.

"Встановлено, що голос, в тому числі наявний в сюжетах, знятих прихованою камерою відеоспостереження у фільмі" Анатомія протесту-2 ", належить Удальцову, а зустріч, фрагменти якої показані у фільмі, відбувалася в другій половині червня 2012 року в житловому приміщенні в столиці Республіки Білорусь Мінську ", - заявив прес-секретар Сілдкому.

За його словами, в рамках кримінальної справи слідчими також буде перевірена інформація про підготовку учасниками зазначеної зустрічі терористичних актів на території Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.