Чергова агітаційна обіцянка влади

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 17.10.2012 20:58 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18691

Вже восени наступного року українці зможуть брати квартири у кредит під 3% річних. Це пообіцяв у середу на засіданні уряду віце-прем’єр-міністр, міністр інфраструктури України Борис Колесніков.

Саме його міністерство тепер буде займатися «доступним житлом». За його словами, проектувати «доступне житло» будуть фінські архітектори, а вартість квадратного метра буде в межах 6 тисяч гривень. Натомість в опозиції висловлюють переконання, що це – чергова передвиборна обіцянка, оскільки в українських реаліях квартира під 3% – це нездійсненна мрія.

Наразі в Україні діє державна програма «Доступне житло», проте за нинішньою схемою реалізація квартир іде дуже слабко. Тому уряд вирішив змінити умови кредитування, говорить віце-прем’єр-міністр, міністр інфраструктури України Борис Колесніков. За його словами, тепер квартири за державною програмою «Доступне житло» в Україні продаватимуться на умовах фінансового лізингу. І реалізовуватиме програму «Ощадбанк».

«Ми повністю міняємо фінансову схему. І це буде виключно фінансовий лізинг під 3% на площу до 50 метрів, і, можливо, 5% – до 80 квадратних метрів. Те, що відбувається зараз, максимально відрізняється від того, що було, коли банк дає кредит під 16%, потім держава компенсує, і треба до кожного бюджету кожного року це закладати. Це у будь-якої нормальної людини викликає сумніви. Тут прямий договір під 3%, і щоб не змінювалося – ви все одно платитимете з розрахунку 3%. Це головна відмінність», – сказав Борис Колесніков.

Людина купуватиме абсолютно готове житло – віце-прем’єр-міністр

За словами міністра, вартість одного квадратного метра планують встановити на рівні 6 тисяч гривень. «Ми б хотіли, щоб двокімнатна квартира площею 50 квадратних метрів коштувала приблизно 300 тисяч гривень, з яких 45 тисяч гривень потрібно сплатити одразу, і за 15-20 років квартира стає власністю», – додав він.

За новою програмою «Доступне житло» людина купуватиме абсолютно готове помешкання. І заселятиметься за один день, відразу після оформлення кредиту та 15-відсоткового першого внеску. Ринок, пообіцяв Колесніков, буде вільний і ставати у чергу не потрібно. Єдина умова – заробітна плата.

«Передвиборну фішку придумали, щоб обдурити людей»

Зиновій Шкутяк, депутат від НУНС, член парламентського комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, називає таку ініціативу уряду – черговим передвиборчим обманом.

«Я, звичайно, чув, що вони знов якусь передвиборну фішку придумали для того, щоб обдурити людей. Нехай би перший раз сказали, чого вони тоді такі мудрі – дурниць наробили, замість того, щоб правильно спроектувати і почати хоч трішки людям допомогти по житлу, то вони кожні півроку вигадують. Ще нічого не зробили, а уже хваляться, що все буде добре, – говорить парламентар. – Якщо він собі думає, що можна щось зробити під 3% в Україні, коли під 25% сьогодні не можна взяти кредит ні в одному банку, то тоді або він бреше, або він дурить нас, або він найшов якийсь скарб. Це просто чудеса. Під 3% грошей – в Україні зараз не існує. Хтось має докладати. Як це він собі уявляє? Якщо було б під 3%, то і Колесніков нікому не потрібен був би».

Наразі на квартирному обліку в Україні стоїть понад мільйон сімей, які розраховують на краще житло. Уже наступного року планують побудувати мінімум 10 тисяч квартир. А потім щороку збільшувати їх кількість. Будувати «доступне житло» планують у містах-мільйонниках, а також у Львові.

Доступне житло, кажуть урядовці, буде енергозберігаюче, а проектувати його будуть фінські архітектори. Як заявив Борис Колесніков, для реалізації цього проекту вже залучено 5 фінських архітектурних бюро.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.