Чим Янукович приваблюватиме іноземних інвесторів?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 18.10.2012 12:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18695

У Донецьку 18 жовтня розпочинає роботу Міжнародний інвестиційний саміт, у рамках якого вже другий день працює виставка «Інвестиції. Інновації. Розвиток».

Серед інших гостей у ньому візьме участь Президент Віктор Янукович. Тим часом експерти констатують, що Україна не є інвестиційно привабливою державою.

Основні теми цього саміту – інтеграція українського фондового ринку у світові ринки капіталу та інвестиційна привабливість українських підприємств.

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький на відкритті виставки «Інвестиції. Інновації. Розвиток» висловлював сподівання у надходженні інвестицій.

«Цього року ми очікуємо близько 250 мільйонів доларів в область. У сільське господарство, металургію, промисловість нерудних матеріалів. До того ж у нас величезний потенціал – і людський, і технічний, і науковий. Тут має бути зосереджена виставкова діяльність у промисловій сфері», – наголосив Андрій Шишацький.

Керівник Донеччини додав, що цього року на саміті звернуть особливу увагу на аграрний сектор. Адже, за його словами, Донецька область забезпечує себе м’ясом та молоком лише на 40 відсотків.

Тим часом економіст Ільдар Газізулін констатує невисоку оцінку західними інвесторами потенціалу України у цій сфері.

«Особливо великі інвестори дивляться передусім на загальні рейтинги України. Вони наразі є досить низькими, насправді вони погіршуються, якщо говорити про рейтинги Світового Банку, інвестиційні рейтинги бізнес-клімату. Також оцінки бізнес-асоціацій в Україні, європейської, американської, вони останнім часом погіршили свої оцінки легкості ведення бізнесу в країні. Що необхідно, щоб це змінилося? Реформа судової системи, щоб бізнес міг знайти захист за необхідності в судах, тому що поки що цього не відбувається. Судова гілка влади не є повністю незалежною», – зазначив Ільдар Газізулін ­.

На саміті очікують і на Президента Віктора Януковича. Він планує відвідати рідне місто Єнакієве, де на території металургійного заводу візьме участь у відкритті будівництва нової установки. Французька компанія Air Liquide інвестує у цей проект 100 мільйонів євро.

Принтером – 3D-моделі з пластику

Загалом на виставці «Інвестиції. Інновації. Розвиток» представили свої стенди 70 учасників. Серед розділів виставки – «Промислові підприємства», «Міста та райони», «Банки, фінансові компанії», «Міжнародні фонди, організації та програми» тощо.

Один із павільйонів належить фонду «Ізоляція». У ньому відвідувачі можуть побачити, як спеціальний принтер створює 3D-моделі з пластику.

Координатор цього проекту Костянтин Леоненко у коментарі Радіо Свобода докладніше розповів про винахід.

«Ми запускаємо лабораторію «Ізолаб», де стоятимуть верстати цифрового виробництва. З їхньою допомогою можна буде комп’ютерні моделі різноманітні з мінімальними зусиллями перетворювати у фізичні об’єкти. Наприклад, з інтернету скачали восьминіжку, надрукували й поклали на стіл. Скачали такий принтер, надрукували для нього запчастини й зібрали принтер», – розповів Костянтин Леоненко­.

Через проведення саміту ДАІ міста вже попередило водіїв про обмеження руху на деяких вулицях Донецька.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.