Примара шпигуноманії? Українська влада заборонила допомогу іноземних волонтерів

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 18.10.2012 12:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18696

Україна де-юре позбавила європейських волонтерів можливості працювати на своїй території. Вчора Україну терміново покинув перший волонтер, котрий одержав припис про незаконне перебування.

Про критичну ситуацію з діяльністю волонтерів, які приїздять в Україну з ЄС для безкоштовної роботи в соціальних програмах, повідомили представники організацій, що працюють в цій області.

"Україна є єдиною країною у сфері діяльності Європейської волонтерської служби, де ми не можемо зареєструвати волонтерів", - розповіла інформаційний представник програми ЄС "Молодь в дії" Оксана Бондар, пише "Коммерсант-Украина".

Причиною складнощів є зміни в закон "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", що набрали чинності навесні. Відповідно до них міграційна служба вимагає від іноземців лист "державного органу, відповідального за виконання волонтерських програм, або волонтерської організації".

Однак законодавець не врахував, що в Україні немає органу, відповідального за роботу волонтерів, а також немає юридичної можливості зареєструвати організацію в якості волонтерської.

Перший час міграційна служба погоджувалася реєструвати волонтерів без пред’явлення довідки неіснуючого органу на підставі дипломатичної ноти представництва ЄС, проте влітку перейшла до дослівного виконання закону.

"У нас просто відмовляються приймати документи, а якщо приймають - через місяць повертають з відмовою", - поскаржилася Ольга Собченко, координатор проектів Донецького молодіжного дебатного центру.

Волонтери, які отримали відмову в реєстрації, повинні залишити країну протягом місяця. Вчора закінчився термін для першого з них - шведа Акселя Нордфельда. Він займався соціальною роботою з молоддю окраїнних районів Донецька, зокрема планував створення дитячої музичної групи.

"Громадянин Нордфельд знаходиться на території України з порушенням правил перебування іноземних громадян і підлягає притягненню до адміністративної відповідальності", - йдеться у виданому йому приписі.

"Не розумію, в чому я завинив, я адже не порушував законів. Незважаючи на складнощі, я планую повернутися і завершити свою програму", - сказав він перед тим, як покинути країну.

У Європейському союзі сподіваються, що українська влада вирішить цю проблему.

"Ми знаємо про цю проблему і сподіваємося, що скоро вдасться знайти її рішення спільно з українською владою", - заявив прес-секретар представництва ЄС в Україні Давід Стулік.

Тим часом в МЗС, яке є контактним органом представництва ЄС в уряді, не визнають існування проблеми. "На початку року після зміни нашої візової політики були нарікання, але ми виправили всі недоліки. Якби дійсно були складнощі, то надходили б і скарги, а їх в останні півроку не спостерігалося", - розповів заступник глави МЗС Андрій Олефіров, який курує департамент консульської служби.

Волонтери ж відзначають, що ситуація дійшла до крайності, хоча для її вирішення достатньо однієї постанови Кабміну, яка поклала би роботу з волонтерами на будь-який існуючий державний орган.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.