«Артек», як символ «покращення»

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 18.10.2012 18:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18702

Працівники Міжнародного дитячого центру вимагають звільнення гендиректора.

Про це заявили учасники прес-конференції «МДЦ «Артек»: зловживання на шкоду дітям».

Зокрема, як розповіла керівник режисерсько-постановочної групи продюсерської служби «Артека» Тетяна Чайковська, МДЦ залишився без багатьох своїх заходів, але посилено розкручує фестиваль «Щасливі долоні», автором якого є гендиректор центру Олена Піддубна. Що стосується інших великих заходів, то, за словами співробітників, все звелося до участі в програмі «Майданс в Артеку».

«Діти в 40-градусну спеку на бетонних майданчиках репетирують постановки, потім все це зводиться в гарну картинку: свято відбулося. Причому беруть участь у цьому не всі охочі, а лише третина дітей. Зрозуміло, що про жодну реалізацію здібностей говорити не доводиться», - розповіла Чайковська.

При цьому співробітники скаржаться на умови проживання та роботи. Наприклад, студенти-вожаті з окладом у 1600 грн змушені оплачувати харчування в розмірі 30 грн на день, оскільки можливості готувати самостійно у них немає. У робочі дні вони оплачують гуртожитки по 5-6 грн на добу як співробітники, а на вихідних по 30 грн як гості. Крім того, віднедавна вожаті працюють по 8 годин 5 днів на тиждень. Субота і неділя - вихідні, тобто, діти залишаються без нагляду.
Крім того, працівників «Артека», як і його технічні засоби, залучають до роботи «на стороні». Зокрема, персонал МДЦ був задіяний у низці приватних заходів, а прогулянкові катери підробляють візництвом і проведенням екскурсій на Гурзуфській набережній.

Що стосується постійних працівників, то їм також нелегко. «Статус постійного співробітника отримати в МДЦ дуже важко, оскільки він дозволяє людині вимагати те, що йому належить за законом. Набагато вигідніше, коли 80% колективу змушені постійно перепідписувати трудові договори. Трапляється, що в п´ятницю ти звільнений, а в понеділок прийнятий на ту ж посаду. Головне - розірвати трудовий договір, щоб не платити відпускні тощо», - пояснила художній керівник дитячого табору «Річковий» Ірина Суліковська.

При цьому стверджують працівники «Артека», у відомчих гуртожитках табору проживають люди, які не мають жодних стосунків з МДЦ - тобто, по суті, отримали «дачу» на території Артека. Доходить до того, що постійні працівники змушені знімати у цих людей житло. За словами лідера неформального об´єднання «Артек» Ігоря Степанова, на території табору активно ведеться приватне будівництво, а місцева влада вже не в перший раз «губить» держакт на територію табору.

Між тим не в захваті від відпочинку в «Артеку» також діти, що відвідують його. Співробітник Міжнародного дитячого центру «Артек» Ганна Єгорова наголосила, що в цьому році як психолог проводила анкетування дітей в одному з таборів центру. Результати дослідження шокували її, оскільки 15 з 25 пунктів анкети продемонстрували негативну динаміку. Зокрема, медичне обслуговування, роботу співробітників їдальні, рівень харчування діти ранжирують від 0 до 3 за п´ятибальною системою оцінки. Багато хто з дітей вважає, що їх не цінують і не поважають в загоні, і, в результаті, не хочуть повертатися в табір. При цьому, зазначила Єгорова, досить високі показники були щодо вожатих - 4,9 балів.

«Після відпочинку в «Артеку» діти не хочуть туди повертатися. Такого в історії МДЦ ще не було», - підсумували співробітники табору.

\За їхніми словами, проблеми МДЦ почали накопичуватися ще з 2009 року, проте цього року зараз ситуація досягла апогею, через що вони і вирішили звернутися до громадськості. У зв´язку з цим вони вимагають усунути з посади нинішнього гендиректора МДЦ Олену Піддубну та провести відкритий міжнародний конкурс на заміщення її посади. Крім того, колектив вимагає затвердити міжнародну наглядову Раду Артека, що складається з артеківців різних країн і поколінь, як орган контролю громадськості за всіма аспектами діяльності МДЦ.

Як повідомили у прес-службі МДЦ «Артек», керівництво табору має намір прокоментувати звинувачення на свою адресу в п´ятницю, 19 жовтня.

Як повідомлялося раніше, попередній керівник «Артеку» Борис Новожилов залишив посаду в 2009 році внаслідок так званого «педофільського скандалу». Впродовж останніх 2,5 років дитячим центром керує Олена Піддубна, яка до цього очолювала Федерацію гольфу України в Криму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.