Погляд «очі в очі» активує не відомі раніше клітини

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.10.2012 13:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18721

Вчені дослідили, чому при прямому зоровому контакті може виникати відчуття особливого психологічного зв’язку.

Встановлення сильного контакту очей з партнером - один з перших кроків для того, щоб зробити його закоханим у вас

За їх словами, це призводить до збудження певних клітин в мигдалеподібному тілі, яке відповідає за обробку емоцій і соціальні взаємодії, пише New Scientist.

Мова йде про новий тип нейронів, що були відкриті у макак-резус. Якщо їх наявність підтвердиться і у людини, дослідники дізнаються, чому у деяких людей розвивається аутизм і шизофренія, що заважають нормально взаємодіяти в соціумі.

Каталін Готард з Університету Арізони разом із колегами провела експеримент. Вона помістила сім електродів в мигдалеподібне тіло мавп. Це дозволило відстежити активність окремих нейронів у міру того, як тварини дивилися ролик з іншого макакою. При цьому постійно відслідковувалося, куди спрямований погляд макаки.

Зі 151 виявленого нейрона 23 вмикалися тільки тоді, коли тварина дивилося в очі макаки на відео. З цієї групи клітин чотири нейрона демонстрували ще більшу активність, якщо імітувався ефект прямого зорового контакту тварин. А ось інші клітини реагували в залежності від того, наскільки дружелюбно поводилася тварина в ролику, але не у відповідь на зоровий контакт.

За певних обставин погляд «очі в очі» означає загрозу і виклик до бою

Дослідники планують протестувати препарати з точки зору їх впливу на активність виявлених клітин. Спочатку вони хочуть випробувати гормон окситоцин, який поліпшує здатність встановлювати соціальні зв’язки.

Дослідження, що проводилися в різний час іншими дослідниками, встановили, що кожна людина в першу чергу спостерігає за очима інших людей, часто роблячи це несвідомо. Тому кожна людина - «людина-очі». Сильний контакт очей негайно породжує сильне почуття прихильності. Пильний погляд «очі в очі» з привабливим незнайомцем (або незнайомкою) допомагає створити стан сильного хвилювання, подібного стресу. Коли ви дивитеся прямо і впевнено в очі партнера, його тіло виробляє хімічні речовини, схожі на фенілетіламін, який струшує людину і викликає стан закоханості. Тому встановлення сильного контакту очей з партнером - один з перших кроків для того, щоб зробити його закоханим у вас.

Наприклад, - основна зброя іспанців - це пронизливий погляд прямо в очі. У них це розцінюється як прояв інтересу, довіри і фізичного потягу. Причому кабальєро добре знаються на цьому і уміють «стріляти очима» не гірше сеньйор. За визнанням кожного п’ятого жителя Іспанії, без погляду «очі в очі» романтичний зв’язок просто неможливий.

В той же час за певних обставин погляд «очі в очі» (особливо в очі представнику своєї ж статі), означає загрозу і виклик до бою.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.