Гумові контрацептиви - як символ «дружньої» зовнішньої політики Росії

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.10.2012 14:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18724

Презервативи та дитячі соски в потоках російської нафти у нафтопроводі «Дружба» зламали лічильники в Східній Європі.

Вузли обліку нафти на словацькій та чеській ділянках нафтопроводу «Дружба» вийшли з ладу, повідомляють Vedomosti.ru.

Як розповів співробітник однієї з компаній - операторів трубопроводу, робота приладів була порушена через попадання в потоки нафти гумових контрацептивів. За словами співрозмовника «Вєдомостей», оператори звернули увагу, що лічильники раптово стали показувати набагато більші обсяги прокачаної нафти, ніж могло пройти по системі одномоментно.

Для з’ясування причин було прийнято рішення зупинити роботу приладів обліку і запустити резервні системи. А в основній системі виявили презервативи і дитячі соски. Несподівані знахідки трапилися 7 і 8 жовтня і перешкодили роботі спочатку словацького оператора труби, а трохи пізніше - угорського. Представник угорського оператора «Дружби» - компанії MOL Домокош Шоллар підтвердив факт пошкодження приладів обліку, але повідомив, що зупинок в системі не було: «Проводився невеликий ремонт, який не вплинув на операційні показники». З чим пов’язані неполадки, Шоллар не сказав.

Павло Карпович, заступник генерального директора «Гомельтранснафта», білоруського оператора «Дружби», відповідаючи на запитання, чи були виявлені гумові вироби в потоках нафти в трубопроводі, заявив, що не уповноважений говорити на цю тему. «Я не думаю, що вся ця інформація повинна цікавити ваше шановне видання», - вирішив Карпович.

У «Транснафті» «Вєдомостям» підтвердили вихід з ладу вузлів обліку нафти в Сербії та Угорщини. «Ми в курсі цих поломок. Знаємо, що вони пов’язані з гумовотехнічними виробами, виявленими в потоці нафти», - заявив представник державної трубопровідної компанії Ігор Дьомін. На території Росії, України, Білорусії таких проблем немає (чи їх воліють не афішувати? - прим.«Аратти»), повідомив Дьомін: «Можна лише припустити, що ці включення відбулися на території однієї з країн-транзитерів - України чи Білорусі». У «Транснафті» вважають, що вкидання стався разом з додаванням в трубу присадок - для поліпшення проходження нафти.

Попадання гумових виробів - не випадковість, впевнений Дьомін: «До прикладу, в Дагестані, коли крадуть нафту, то під високим тиском вкачують в трубу воду. В даному випадку було здійснено вкидання гумових виробів, які привели до поломки лічильників обліку нафти. Тому неможливо було відстежити, скільки нафти було прокачано». У «Транснафті» з питанням про вкидання в систему гумотехнічних виробів зверталися колеги з Угорщини та Словаччини, продовжує Дьомін, і останні зараз відмовляються підписувати акт прийому нафти від України.

У словацькому «Transpetrol» і українській «Укртранснафті» на запити «Вєдомостей» не відповіли.

Заступник гендиректора з корпоративних питань чеської «Mero» Ондрей Шмоліка запевнив, що чеська ділянка нафтопроводу працює в штатному режимі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.