У ЦВК кажуть, що практично унеможливили махінації під час голосування

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 22.10.2012 16:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18726

На день виборів обіцяють відеоспостереження на дільницях, роботу гарячих ліній та доступ до процесу волевиявлення українських та міжнародних спостерігачів – ЦВК переконує у неможливості фальсифікацій.

Але представники опозиційних сил стверджують: жоден зі згаданих заходів не буде дієвим, якщо люди не приходитимуть голосувати.

Жодних «каруселей» та «мертвих душ» на дільницях – ЦВК обіцяє прозорі вибори 28 жовтня. Рішенням комісії українці зможуть змінювати місце голосування без зміни виборчої адреси лише у межах виборчого округу, а за процесом волевиявлення можна буде спостерігати в інтернеті. Адже на дільницях уже встановили відеокамери, витративши на це близько мільярд гривень.

Тому, що таке фальсифікації на виборах – у ЦВК не знають. Про це Радіо Свобода заявив член комісії Олександр Чупахін.

«Загальновідомо, що жодних фальсифікацій на виборах не відбувається, – вважає він. – Жодного судового доказу немає, що на якихось виборах, будь то попередні президентські чи попередні парламентські, чергові чи позачергові у 2006-му і 2007-му. І це засвідчує, що жодних фальсифікацій не було. Ніколи. Сказати, що зараз вони відбудуться – це треба бути хорошим фантастом».

Депутат-регіонал Максим Луцький, який балотується в одному із мажоритарних округів столиці, також переконаний, що всі можливі заходи протидії фальсифікаціям вжиті. Однак, основні зловживання, на його думку, здійснюють ще до виборів.

«Мені здається, найголовніша фальсифікація – це тонни бруду, які поширюються і в мас-медіа і через якісь анонімні листівки, – зазначає депутат.– Я, зокрема, за останні три тижні про себе дізнався, мабуть, більше, аніж за 36 років свого життя».

Фальсифікацій буде менше, якщо люди просто прийдуть на вибори – Стець

Не допустити фальсифікації зможуть тільки самі виборці, вважає кандидат від Об’єднаної опозиції, депутат Юрій Стець. За його словами, у 2004-му році у Мукачеві на Закарпатті порушення вдалося зупинити, незважаючи на тиск і агресію до громадян, які їх виявили.

«Треба розуміти, що якщо зараз соціологи прогнозують явку на рівні 40-60%, ясно, що закладають сюди мало не стовідсоткове голосування на Сході, якого, очевидно, не буде, але, принаймні, так намагатимуться «намалювати». Тобто це вже велика маніпуляція і фальсифікація, – пояснює Юрій Стець. – Тому для початку, щоб запобігти цим фальсифікаціям, усі свідомі громадяни повинні прийти на вибори, а не тільки говорити у соціальних мережах про те, що все погано і треба змінити цю владу».

Тим часом, міжнародні спостерігачі оптимізму кандидатів не розділяють. Зокрема, Європейська мережа організацій зі спостереження (ENEMO) за виборами оприлюднила другий проміжний звіт, у якому зауважила посилення адміністративного тиску, засилля технічних кандидатів, а також непрозорість роботи виборчих комісій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.