Чому у Києві мовчать про викрадення Развозжаєва?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 23.10.2012 13:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18736

Випадки викрадення з території України іноземних громадян ганьблять державу та її спецслужби.

Про це кажуть колишні керівні працівники спецслужб, коментуючи викрадення цими днями російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва та – минулоріч – палестинця Дірара Абу-Сісі. Одна з причин такого стану справ – відсутність парламентського контролю за діяльністю СБУ. Тим часом, у МВС кажуть, що не отримували заяви про викрадення Леоніда Розвозжаєва, а в СБУ – відмовляються від коментарів з цього приводу.

У Слідчому комітеті Росії стверджують, що опозиціонер Леонід Развозжаєв зробив явку з повинною. Натомість сам він заявляє про те, що його викрали в Києві, де він подав заявку на отримання статусу біженця, та вивезли до Москви. Відеозапис, де Леонід Развозжаєв каже про викрадення, поширили його соратники.

Тим часом, офіційні особи в Україні утримуються від коментарів з цього приводу.

«Як ми можемо коментувати, якщо це російський громадянин, а російська сторона офіційно по лінії МЗС цього у нас не просить?» – зауважує директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

Міліція – чекає на звернення, СБУ – самоусунулося

Речник МВС Володимир Поліщук повідомив Радіо Свобода, що зараз столична міліція перевіряє цю інформацію.

«Зараз на рівні київської міліції з’ясовується – чи були відповідні звернення щодо викрадення. Якщо таке звернення було, то буде проводитися в тому райвідділі, куди воно надійшло, перевірка», – зазначає він.

Володимир Поліщук також натякнув, що «такі питання адресуються також до інших силових відомств».

Проте речник СБУ Марина Остапенко лаконічно заявила, що «це не наша компетенція», після чого поклала слухавку.

Між тим, колишній голова СБУ Валентин Наливайченко вважає, що саме спецслужби мали прокоментувати цю ситуацію.

«Якщо зникають люди на вулицях, то спецслужба або той, хто відповідає за роботу спецслужбу мають прокоментувати: хто викрав, де ті люди і хто профінансував на нашій території з нашою юрисдикцією діяльність іноземної спецслужби», – наголошує він.

Різні підходи з однаковими наслідками

Колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський припускає, що викрадення російського опозиціонера здійснили за домовленістю українських та російських спецслужб, без дотримання передбачених законом процедур. За його словами, «така манера поведінки: краще промовчати, а терпливий український народ усе проморгає».

Голова парламентського підкомітету з питань державної безпеки депутат-бютівець Олександр Скибінецький вважає промовистим мовчання СБУ в цій ситуації.

«Якби ми жили в демократичній цивілізованій країні, то реакція мала би бути доволі швидкою. А оскільки ми, у певному розумінні, плазуємо перед Росією, то цієї реакції нема. Тут слід розцінювати або як те, що у нас рильце в пуху, або, що ми не бажаємо псувати стосунки з Росією», – розповів він Радіо Свобода.

У лютому минулого року на території України був викрадений палестинець Дірар Абу-Сісі, який невдовзі опинився в ізраїльській тюрмі.

Перший заступник голови парламентського комітету у закордонних справах позафракційний Тарас Чорновіл вважає, що випадки із викраденням палестинця та росіянина дещо різняться. За його словами, «зараз рішення, як можна зрозуміти, приймалося дуже швидко, на відміну від ситуації з Абу-Сісі, де воно готувалося доволі тривалий період».

Політики кажуть, що відновлення парламентського контролю за діяльністю СБУ допоможе уникнути подібних ситуацій.

Як повідомлялося раніше, вчора Управління верховного комісара ООН у справах біженців висловило занепокоєння зникненням громадянина Росії Раввозжаєва, який звернувся до до УВКБ ООН з проханням про надання міжнародного захисту,

В УВКБ ООН повідомли, що ще 19 жовтня офіціно звернулися з заявою зникнення людини до Солом’янського відділу РУ ГУ МВС України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.