Кому дістанеться Лисичанський нафтопереробний завод?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.10.2012 12:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18749

За оцінками експертів, є кілька варіантів розвитку подій – власником може стати компанія «ГазУкраїна-2009», підприємство, пов’язане із Дмитром Фірташем, або ж «Роснєфть».

Для Лисичанська це чи не єдине підприємство, яке ще може працювати і приносити прибуток до бюджету, вважають експерти. Але підприємство, яке належить корпорації ТНК-BP з березня цього року не працює. Компанія заявила, що хоче його продати. А нещодавно стало відомо, що акції ТНК-BP викупила компанія «Роснєфть».

Після піврічного простою підприємства, працівників заводу повертають на п’ятиденний робочий тиждень. Про це цього тижня повідомили у профспілці Лисичанського НПЗ.

Водночас, голова Луганської обласної держадміністрації Володимир Пристюк заявив, що один з претендентів на завод, не чекаючи завершення всіх процедур купівлі-продажу, вже господарює на підприємстві.

«Те підприємство, яке претендує на пакет акцій, уже почало працювати, уже завозиться обладнання. Робиться все, щоб відновити роботу НПЗ. Ми зустрічалися на днях з цими власниками. Однак я не уповноважений їх назвати, але дане підприємство вже працює», – розповів Володимир Пристюк.

Дмитро Фірташ чи Олександр Янукович?

На думку ж заступника директора науково-технічного центру «Психея» Геннадія Рябцева, Лисичанський НПЗ вже проданий. За його даними, покупець – це українська компанія «ГазУкраїна-2009», яку експерти пов’язують із Олександром Януковичем.

«Дуже ймовірно, що купівля українським інвестором відбулася за попередньою згодою з представниками уряду України. Новий власник буде брати участь і, скоріш за все, завжди або у більшості випадків вигравати тендери, які оголошуються державними компаніями, зокрема, аграрними підприємствами. Тобто, буде працювати на ринок, якому не обов’язково підтримувати високу якість нафтопродуктів», – зазначає Геннадій Рябцев.

Із тим, що Лисичанський НПЗ зможе працювати рентабельно лише за умови преференцій погоджується і експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук. Наприклад, уряд може дозволити новому власнику завозити нафту без сплати ПДВ. Але, Корольчук вважає, що завод отримає Дмитро Фірташ.

«У нього є хороші лобістські потужності. Він доволі тісно контактує з президентським оточенням, те, що зараз модно називати коло сім’ї президента. Відповідно у цих рамках і буде відбуватися подальший розвиток Лисичанського НПЗ. Дмитро Фірташ буде управляючим партнером, менеджером цього заводу. А можливо, частково і власником», – вважає Юрій Корольчук.

Козир «Роснєфти» – сировина

Але найкращим варіантом для заводу, на переконання директора консалтингової компанії «А-95» Сергія Куюна було б, якби Лисичанський НПЗ дістався компанії «Роснєфть».

«Це дуже добре і для підприємства, і для країни, і для ринку нафтопродуктів. Тому що ми отримали потужного гравця, який буде займатися модернізацією заводу, який має сировину, який буде завантажувати цей завод та буде його модернізувати, щоб покращити якість переробки. Тоді як і у компанії Дмитра Фірташа, і у компанії «ГазУкраїна-2009» немає сировини. У них можуть бути гроші, у них є певний адміністративний ресурс, але в них немає сировини. І якщо щось піде не так, то росіяни просто закриють нафту і цей завод перетворюється на купу металобрухту», – зазначає Сергій Куюн.

За його словами, Лисичанський НПЗ зможе працювати і для внутрішнього ринку, і для півдня Росії, що дозволило б його повністю завантажити.

Не без залежності від Кремля

Натомість виконуючий обов’язки директора енергетичних програм Центра Разумкова Володимир Омельченко вважає, що не все залежить лише від керівництва компанії «Роснефть».

«Якщо український уряд створить якісь особливі умови для української нафтопереробки – це не значить, що цей завод запрацює так, як треба, оскільки компанія «Роснєфть» виконує не тільки економічні, а й політичні функції за кордоном, – наголошує Омельченко. – Не виключено, що цей завод може бути завантажений у зв’язку з якимись і політичними домовленостями. Все залежатиме не від компанії «Роснєфть», а від найвищого керівництва Росії».

На думку експертів, можливі кроки уряду щодо створення особливих умов для Лисичанського НПЗ будуть не на користь ні самому підприємству, ні ринку нафтопродуктів. Також більшість фахівців сумнівається, що з приходом нового власника на заводі проведуть масштабну модернізацію.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.