У МВС думають, що у соцмережах збираються кримінальні сходняки?

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 25.10.2012 16:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18754

Міністерство внутрішніх справ виступає за обмеження анонімності користувачів мережі інтернет і, зокрема, соціальних мереж.

Про це журналістам заявив начальник управління по боротьбі з кіберзлочинністю МВС Максим Литвинов, повідомляють "Українські новини".

"Головною причиною такого стану поширення й розвитку кіберзлочинності є саме анонімність, тому що вона провокує безкарність. Тому її потрібно скорочувати", - сказав він.

У той же час, Литвинов відзначив, що в даному питанні слід знайти баланс між необхідністю запобігання вчиненню злочинів анонімами й захистом громадян від нелегального використання їх персональних даних.

Він відзначив, що зараз з цього питання проходить багато семінарів, у тому числі у зв’язку з прийняттям закону про захист персональних даних, а також ведеться обговорення двох проектів законів про моніторинг телекомунікацій.

На думку Литвинова, компромісним варіантом у цій сфері може стати прийняття закону про продаж Sim-Карт з ідентифікацією абонента.

"Це один із кроків для того, щоб ідентифікувати абонента, тобто кінцевого користувача устаткування. Це один зі шляхів щоб Facebook або інші соціальні мережі були не по паспортах, а щоб ідентифікувати кінцевого власника устаткування – це зменшить навантаження на соціальні мережі, тобто це один з компромісних кроків", - сказав він.

У той же час начальник управління додав, що є ще низка інших пропозицій, які тільки обговорюються.

Раніше ЗМІ повідомили, що один з депутатів Державної думи (нижня палата парламенту) Росії виступив з ініціативою ввести реєстрацію в соціальних мережах суворо за паспортом.

Від “Аратти”: не знаємо, як кому, а нам важко зрозуміти поток думки міліційного керівника. Напрклад, що турбує МВС: навантаження на сервери закордонних соціальних мреж? Чи свобода висловлювань користувачів? Але, вибачаємося, свобода слова гарнтована кожному громадянину чинною Конституцією, як і, до речі, таємниця листування.

Врешті, загальновідомо, що встановити кінцеве місцезнаходження будь-якого компьютера - не така вже велика проблема. У випадку, якщо це чесний громадянин. А відловити хакера - це, власне, завдання тих, хто бореться із кіберзлочинами, за що ми, платники податків їм сплоачуємо зарплатню. Але соцальні мерержі тут абсолютно ні до чого. Бо чесні громадянит туди трояни не запускають.

А щодо персоніфікації Sim-Карт, то можемо повторитися: досвід Росії переконливо довів: злочинці купують їх по фальшивим паспортам або через підставних осіб. Отже, зазначене обмеження свободи стосується виключно законослухняних громадян і ніяк не шкодить злочинцям.

Отже, виникає питання: що будуємо панове, поліційну дежаву проти чесних громадян?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.