Експерт застерігає ЄС від «фатальної помилки» щодо України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.10.2012 22:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18758

Євросоюз може не визнати українські вибори, адже Україна не виконує своїх зобов’язань перед ЄС.

Про це заявляють українські експерти. Вони кажуть, що реформи, передбачені угодою про асоціацію, або взагалі не відбулися, або були впроваджені частково й ситуативно. Між тим, представники Заходу наголошують, що недемократичність виборів може вплинути на подальші процеси євроінтеграції України. Однак самі представники української влади заявляють, що проблем у проведенні виборів не бачать, і висловлюють упевненість, що оцінка Євросоюзу буде позитивною.

Україна не виконала жодного зобов’язання, передбачених угодою про її асоціацію з ЄС. Такими є висновки українських експертів у рамках щорічного звіту Європейської комісії щодо реалізації Європейської політики сусідства. Зокрема, створення Конституційної асамблеї у рамках конституційної реформи, передбаченої документом, за їхніми оцінками, є не ефективним. Адже Президент щомісяця «видає десятки указів із перевищенням повноважень, визначених Конституцією», наголошують фахівці.

Між тим, саме виконання умов Угоди про асоціацію та положень Угоди про партнерство і співпрацю між Україною та ЄС є нині одними з важливих інструментів, котрі можуть вплинути на європейську оцінку легітимності парламентських виборів. Про це говорить експерт із євроінтеграції Вадим Трюхан.

Однак він зауважує: попри те, що ЄС має уже чимало підстав визнати вибори недемократичними, оцінювання має проводитися відповідально.

«Фатальна помилка – це якщо Європейський Союз одразу, не проаналізувавши всі обставини, у яких відбувалася передвиборча кампанія, самі вибори і підрахунок голосів, заявить однозначно, що ці вибори такі, які не можна визнати. Та обере щодо України щось на зразок білоруського сценарію, відштовхнувши з європейського шляху розвитку не окремо взятого Президента Януковича чи уряд, а Україну як країну», – наголошує Вадим Трюхан.

ЄС визнає вибори – Плотніков

Між тим представники влади наголошують, що в ЄС немає підстав визнавати парламентські вибори недемократичними, бо голосування 28 жовтня буде «відкритим, чесним і прозорим». Про це у коментарі Радіо Свобода заявив член парламентської фракції Партії регіонів Олексій Плотніков. Окрім того він порадив не перебільшувати взаємозв’язок європейської оцінки виборів із виконанням Україною порядку денного щодо асоціації з ЄС.

«Опосередкований вплив це має, але Угода про асоціацію і Угода про зону вільної торгівлі – більш складні угоди, які охоплюють набагато більше факторів, окрім безпосередньо виборчих реалій. Є багато речей, пов’язаних із самим Євросоюзом, він ще сам не визначився, припиняти чи не припиняти розширення. Відвертого нерозуміння Євросоюзу в нас немає по жодній з позицій угоди», – зауважив він.

Сподівання щодо чесності й прозорості виборів висловив і Президент України Віктор Янукович. Він наголошує, що кількість порушень під час нинішньої передвиборної кампанії не перевищує кількість порушень, що відбулися за попередніх виборів. Водночас Янукович зауважив, що влада намагатиметься зробити все, щоб підрахунок голосів «був реальним, справедливим» і щоб вибори відбулися «в рівних для всіх учасників виборчої кампанії умовах».

Вибори – показник зміцнення демократичних інституцій?

Між тим, за словами Єврокомісара Штефана Філе, демократичне проведення виборів є одним із критично важливих елементів порядку денного асоціації для України. Про це він заявив ще у вересні під час зустрічі з першим віце-прем’єром Валерієм Хорошковським.

«Парламентські вибори повинні бути підготовлені і проведені у відповідності з міжнародними стандартами, в тому числі й щодо свободи ЗМІ, з рівним доступом до ЗМІ та з дотриманням свободи зібрань», – відзначив єврокомісар

Водночас державний секретар США Гілларі Клінтон та верховний представник з питань спільної зовнішньої і безпекової політики Катрін Аштон у статті, опублікованій у New York Times, наголосили, що парламентські вибори в Україні стануть «важливим показником зміцнення демократичних інституцій». Адже наразі «існують тривожні тенденції», що підтверджує остання проміжна доповідь місії спостерігачів ОБСЄ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.