Знайдено найглибший океан у Сонячній системі

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 26.10.2012 10:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18763

Вчені стверджують, що найглибший океан у нашій Сонячній Системі знаходиться на Європі, супутнику Юпітера.

Шостий супутник Юпітера - Європа - є найменшим їх чотирьох основних юпітеріанських супутників, відомих під назвою "Галілеєві супутники", але незважаючи на це Європа вважається одним із найбільших супутників в нашій Сонячній Системі.

Поверхня Європи складається з льоду і є однією з найбільш гладких в Сонячній системі. Вона буквально порізана поперечно-смугастими тріщинами і смугами. Кратерів на поверхні Європи майже немає.

Існує гіпотеза про те, що на поверхні Європи знаходиться підповерхневий океан, що складається з води, у якому можуть мешкати живі позаземні мікробіологічні форми.

Дана гіпотеза існування океану на супутнику Юпітера зводиться до того, що теплова енергія від приливного прискорення дозволила йому залишатися рідким і стимулювала ендогенну геологічну активність, близьку до тектоніки земних плит.

Згідно з обчисленнями планетологів, виявилося, що океан на Європі є найглибшим океаном у всій Сонячній системі. Його глибина сягає майже 100 кілометрів, що майже в 10 разів більше за Тихий океан, який вважається найглибшим на Землі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.