Тиск на українських журналістів посилюється

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.10.2012 11:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18764

Організація «Репортери без кордонів» констатує, що перед виборами до Верховної Ради критичні до влади журналісти дедалі більше потерпають від тиску та насильства.

Перед парламентськими виборами в Україні, що відбудуться 28 жовтня, критично налаштовані журналісти дедалі більше мають справу з насильством і тиском.

Про це йдеться у звіті міжнародної організації «Репортери без кордонів». Загалом за останні три місяці шестеро українських журналістів стали жертвами тяжких злочинів, заявила організація у четвер, 25 жовтня, у Берліні.

Щонайменше 25-тьом репортерам частково з застосуванням сили перешкоджали працювати. Для країни, яка у січні має перебрати на себе головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі, це ганебно, зазначається в заяві.

«Українська влада має потурбуватися про створення умов, за яких журналісти могли критично повідомляти, не побоюючись насильства», - вимагають «Репортери без кордонів». Злочини, скоєні проти журналістів в Україні, дуже рідко розслідуються. У рейтингу свободи слова, складеному «Репортерами без кордонів» Україна посідає 116-ту сходинку зі 179.

Небезпечні для життя теми

Особливо небезпечно під час виборчої кампанії повідомляти про екологічні проблеми та корупцію в земельній сфері. У серпні внаслідок брутального нападу загинув активіст-еколог і видавець газети «Еко Безпека» Володимир Гончаренко. Правоохоронці не виключають, що напад на журналіста було скоєно у зв’язку з його професійною діяльністю. Він досліджував забруднення Дніпра, а за п’ять днів до нападу повідомив про нелегальне звалище хімічних та радіоактивних відходів.

У редакціях українських ЗМІ дедалі сильніше відчувається тиск, констатують в організації. Чимало відомих журналістів через це покинули свою роботу. Великі проблеми має, зокрема, і телеканал TVi, «один з небагатьох телеканалів, що повідомляє критичну інформацію про Президента Януковича», йдеться в заяві «Репортерів без кордонів».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.