Ця передвиборча кампанія така ж як перед Майданом

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.10.2012 16:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18768

Поточна агітаційна кампанія виборів-2012 стала найбільш проблемною ще з часів кампанії 2004 року.

Про це повідомив голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Попередні парламентські кампанії, президентська кампанія, хоча теж проходили не без проблем, але рівень певних зловживань, недоречностей, проблем на цих виборах набагато більший. Ці вибори у нас, на жаль, дуже споживчі, в першу чергу, через мажоритарну складову" , - заявив він.

За його словами, багато порушень кампанії пов’язані з появою мажоритарних кандидатів і наслідками, що випливають з цього. Одна з головних проблем агітації - прямий і непрямий підкуп виборців.

"Якщо на початку кампанії ми говорили про подарунки і пайки - те, що можна було назвати гарним словом "благодійність", то під кінець кампанії ми констатуємо, що в багатьох округах відкрито або не зовсім відкрито виборцям роздають гроші", - наголосив експерт.

Водночас, Черненко зауважив, що реєстр виборців змінився в кращу сторону через активність самих виборців.

"Багато громадян були небайдужими, вони прийшли на дільниці, щоб уточнити свої дані. Реєстр виборців з кожними виборами стає кращим, але проблеми в ньому залишаються", - додав він.

Примітно, що якщо на парламентських виборах 2006 і 2007 років КВУ оцінював кількість неточностей у списках виборців на рівні 3-5%, то зараз ця цифра не перевищує 1%.

Ще одна відмінність передвиборчої кампанії-2012 - поява безлічі технічних кандидатур і їх масове зняття перед початком голосування.

"Якщо провести побіжний аналіз цих кандидатів, думаю, 90% з них - це технічні кандидати, які не претендували на якісь результати на цих виборах. Вони реєструвалися для того, щоб через них завести людей у виборчі комісії", - зазначив Черненко.

Експерт наголосив, що перед початком голосування свої кандидатури знімали "реальні претенденти". Однак через те, що деякі бюлетені були надруковані вже з прізвищами тих, хто зняв свою кандидатуру, то за них ще можуть помилково проголосувати люди.

"Є небезпека, що цю печатку поставлять поруч або не так, і таким чином бюлетень зіпсують", - підсумував він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.