Журналісти УНІАНу заявляють про посилення цензури в інформагенції

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.10.2012 21:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18771

Редакторів сайту інформаційної агенції УНІАН оштрафували за оприлюднення новини під заголовком «На Банковій – пікет: Януковичу принесли черевик з ялинкою». Саму новину зняли з сайту.

Про це йдеться в заяві 5 журналістів УНІАНу, яку оприлюднила на своїй сторінці у Фейсбуці редактор сайту інформагенції Валентина Романенко.
Журналісти повідомили, що генеральний директор УНІАН Вадим Осадчий довів до відома редакторів сайту Любові Жаловаги і Валентини Романенко, що на підставі службової записки керівника інтернет-проектів УНІАН Миколи Кондратенка кожна з них оштрафована на 200 гривень за оприлюднення на сайті цієї новини.

«Заяві про штрафи редакторам передувало розпорядження зняти новину з сайту (заголовок новини можна знайти в Гугл-кеш). Розмова з Кондратенком і Осадчим звелася до з’ясування питання «Навіщо ви зачіпаєте Януковича?». Після нашої заяви про наміри оприлюднити зміст розмови і факти цензури на сайті керівництво, передчуваючи наслідки для себе, спочатку дало задній хід, а потім почало вдаватися до шантажу», - заявили журналісти.

«Ми заявляємо, що, вирішивши оприлюднити цю інформацію, віддаємо собі звіт у нерівності сил, але вже спрацював ефект пружини. Ми були свідомі, що зі зміною керівництва зміняться і правила гри, але ми, як могли, старалися зберегти обличчя сайту у надії на тимчасовість ситуації і на кращі часи. Сподіваємося, що цією заявою ми якраз це і робимо – наближаємо кращі часи», - йдеться у заві працівників УНІАНу, під якою підписались 4 редактори сайту та більд-редактор.

Також журналісти вказують, що у видаленій новині повідомлялось, що півсотні активістів громадських організацій сьогодні пікетували будівлю Адміністрації президента на захист Біличанського лісу. Як повідомили організатори акції протесту, підставою для проведення мітингу стало ухвалене рішення Вищого адміністративного суду, яким було узаконено розширення меж смт. Коцюбинське з 87 га до 4 тис. га за рахунок земель Святошинського лісопаркового господарства та Києва.

«Активісти вважають, що за таких обставин врятувати ліс від знищення може лише президент, підписавши указ про надання Біличанському лісу статусу національного природного парку. На підтримку цієї ініціативи активісти передали главі держави ще 1,5 тис. підписів громадян, таким чином загальна кількість зібраних підписів на сьогодні становить близько 14 тисяч. До будівлі АП активісти принесли символічну гілку ялини з Біличанського лісу, посаджену у черевик. За їхніми словами, це може бути останньою згадкою про цілісний природний комплекс «Біличанський ліс» уже через пару років», - йшлось у новині.

Нагадаємо, у травні трудовий колектив УНІАН заявляв про випадки цензури, які допустило нове керівництво - шеф-редактор Михайло Ганницький, та вимагав повернення головного редактора Олександра Харченка, якого перемістили на посаду головного редактора веб-сайту агенції. Харченко назвав таке відсторонення порушенням трудового законодавства і пов’язав його зі своєю незгодою «робити сайт менш резонансним, з менш гострими публікаціями». 25 травня він припинивши трудові відносини з інформаційним агентством за згодою сторін.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.