Союзна війна. Російська сторона нагадала союзнику, хто в домі хазяїн

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 9.01.2007 22:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1878

Втрати російської економіки від газових угод з Білоруссю становитимуть $3,3 мільярда, з яких держбюджет втратить $1,3 мільярда, а збитки Газпрому - $2 мільярди, - заявив Президент Росії Володимир Путін.

"Це є платою Росії за перехід до ринкових відносинами і прямою підтримкою білоруських колег", - сказав президент РФ на нараді з членами уряду.

"Газпром, купуючи 50% акцій Білтрансгазу, стає міноритарним акціонером, оскільки не має ні контролю, ні навіть, слова в управлінні цього підприємства. При цьому ми погодилися з тим, щоб прийняти найвищу оцінку цього підприємства в $5 мільярдів і платимо $2,5 мільярди. По суті, це ще один засіб підтримки білоруських колег", - сказав глава держави.

Він відзначив, що розраховує, що домовленості виконуватимуться і російською, і білоруською сторонами при розумінні того, що робить Росія для підтримки білоруської економіки.

Тим часом, транзит нафти до Західних країн не відновився. Натомість російський суб'єкт господарської діяльності розпочав процес вирішення господарської суперечки.

Транснєфть направила до білоруського суду позов за фактом вилучення нафти з трубопроводів, повідомило джерело, знайоме з ситуацією.

"Розглядався тільки один варіант направлення позовів - до білоруського суду", - сказало джерело.

Глава Мінпроменерго Віктор Христенко сьогодні на прес-конференції повідомив, що Транснєфть вже направила позови у зв'язку з діями Білорусії і що питання порушення умов контракту Транснєфть та її білоруський партнер (РУП Гомельтранснєфть) вирішуватимуть в суді.

Хрістенко також не виключив можливості подачі позовів з боку споживачів і транзитерів у зв'язку з ситуацією навколо транзиту російської нафти через Білорусь.
"На наш погляд, ця ситуація не залишиться без позовів з боку споживачів і транзитерів. Але навряд чи це є достатнім для зняття напруженості", - сказав міністр.

Білорусія 7 січня припинила транзит російської нафти до Європи, зажадавши від Росії сплати встановлених з початку року митних зборів на нафту, що транспортується по нафтопроводах республіки.

Хрістенко підкреслив, що по нафтопроводу "Дружба" транспортується майже 80 мільйонів тонн нафти в рік. "Це серйозний об'єм, щоб він залишився непоміченим", - сказав він.

За повідомленнями білоруських інформагенцій, Мінськ не пертинав нафтопроводу, а лише вилучив плату за новим митом безпосередньо нафтою.

За повідомленнями російських та білоруських інформагенцій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.