КВУ вже зафіксував порушення у Донецькій області

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.10.2012 13:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18784

Комітет виборців України вже зафіксував перші порушення під час голосування.

Про це повідомили на першій прес-конференції Незалежного прес-центру «Донецький вибір-2012» голова ДОО ВГО КВУ Сергій Ткаченко та експерт ДОО ВГО КВУ Олександр Клюжев.

Порушення під час ранкового засідання ДВК та початку голосування

За даними офіційних спостерігачів ДОО ВГО «Комітет виборців України», що діють в межах всеукраїнського спостереження Громадянської мережі ОПОРА, усі дільничні виборчі комісії відкрилися вчасно. У окремих комісіях фіксувалися інциденти, які стосувалися виборчих бюлетенів.

Зокрема, на виборчій дільниці № 141626 (ОВО № 41) голова комісія виявила зникнення із особистої сумки ключів від сейфу, де зберігалися виборчі бюлетені. Офіційний спостерігач від Партії регіонів, гр. Кузін відкрив сейф пилою «болгарка», що спричинило спалах виборчих бюлетенів. Повністю або частково пошкоджено 31 виборчий бюлетень для голосування у одномандатному окрузі. Акт про кількість пошкоджених бюлетенів при цьому складений не був. На деяких дільницях кількість наявних виборчих бюлетенів менша ніж кількість виборців, включених до списку виборців.

На виборчій дільниці № 141653 (ОВО № 42) по загальнодержавному округу не вистачає 19 бюлетенів, у одномандатному окрузі не вистачає 15 бюлетенів. Така сама ситуація склалася на виборчій дільниці № 141494 (ОВО №51), де не вистачає 13 бюлетенів для голосування.

У окремих ДВК зафіксовано конфліктні ситуації між членами комісіями та офіційними спостерігачами від політичних партій та кандидатів. До прикладу, офіційний спостерігач від ВО "Батьківщина" на ВД № 140674 (ОВО №52, м. Дебальцеве) створював конфліктні ситуації на ранковому засідання ДВК, в агресивній формі вимагаючи пересувати заздалегідь розставлені столи комісії.

Члена ДВК № 142142 від ВО «Батьківщина» не допустили до ранкового засідання, бо вона мала посвітчення, але не склала присягу. ОВК розглянула це питання і прийняла рішення, що член комісії складає присягу і приступає до роботи. На даний момент вона вже працює

Порушення порядку голосування

На виборчій дільниці №140682 (ОВО №52) виборець проголосувала за себе, потім ще раз підійшла до члена комісії і отримала бюлетені за свою дочку. Офіційний спостерігач від Мережа ОПОРА помітила даний факт, порушення було зупинене, бюлетень анульовано, навпроти підпису цієї у списку виборців було зроблено відповідну позначку.

ОВО №№41-45 відбувається масовий підвіз виборців до виборчих дільниць. Зокрема, такі факти зафіксовані на виборчих дільницях № 141731 (ОВО №45, м.Ясинувата) та № 141626 (ОВО №41, Будьонівський район Донецька). За свідченнями водіїв, мікроавтобуси організувала місцева влада.

У ОВО № 51 біля приміщення дільниці № 141533 офіційними спостерігачами від Комітету виборців України було зафіксовано факт незаконної агітації. На будівлі біля дільниці було розміщено агітаційні матеріали кандидата в народні депутати України Антипа Петра Івановича. Спостерігачі попереджували голову комісії про цей факт, але жодної реакції не послідувало. Офіційні спостерігачі від Комітету Виборців України та інших кандидатів склали акт про порушення та зафіксували все на камеру. Через деякий час невідома людина зірвала агітаційні матеріали.

Фактів незаконнного вкидання бюлетенів поки не зафіксовано.

Офіційний спостерігач від Комітету виборців України повідомляє, що усі виборці дільниці № 000001 (ОВО № 51) вже проголосували. Виборча дільниця № 000001, що розташована у тимчасовому ізоляторі РУВС Центрально-Міського району Горлівки (пр. Перемоги, 5а) обслуговує двох громадян, які знаходяться на сьогодні в ізоляторі.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА та Комітету виборців України використовують механічний пристрій для підрахунку виборців, які проголосували. Спостерігачі знаходяться біля виборчої скриньки і фіксують кожного виборця.

У ОВО № 43 на виборчій дільниці № 141900 (вул.Стратонавта Українського, 79а), спостерігачам ГМ ОПОРА заборонили підраховувати за допомогою механічного пристрою кількість виборців, які проголосували. Це було пояснено тим, що законом не передбачено використовувати цей пристрій. Поза тим, у виборчому законі такої заборони немає. Комітет виборців України та Мережа ОПОРА за допомогою цього механічного пристрою мають намір якісно проконтролювати явку виборців.

У ОВО № 45 на виборчій дільниці № 140577 по даним ДВК станом на 11.30 530 виборців отримали бюлетенів.

За даними підрахунку спостерігачів бюлетені отримали 430 осіб. Таким чином, розходження вимірюється 100 виборцями. На виборчій дільниці 141732 (ОВО №45) за даними ДВК отримали бюлетені 530 осіб, а за даними підрахунку спостерігачів 470 осіб вкинули бюлетені до скриньки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.