Португальський архітектор взявся захищати українську культурну спадщину

Автор/джерело -  © НТН



Дата публiкацiї - 11.05.2006 16:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=188

Португалець хоче відновити закарпатський замок Невицький, який сьогодні під загрозою руйнування. Гроші науковець шукає в Євросоюзі, і вважає, що справа ця термінова. За оцінками експертів, реставрація може коштувати понад 10 мільйонів євро.

Купа каміння на землі - зруйнована арка замку. Ще два дні тому вона була цілою. Пан Антоніо шокований. Португалець каже, якщо терміново не реставрувати пам’ятку - її можна втратити.

Антоніо Кастел-Бранко, архітектор:
«Я професор університету. Я мушу допомагати зберегти усіма можливими способами цей замок. Це мій обов’язок. Такою є європейська система».

42-річний Антоніо закохався у Невицький замок з першого погляду, коли одного разу приїхав у гості до знайомого-заробітчанина в Україну. Каже, що замок унікальний, оскільки зберігся без перебудов ще з середини 15 століття.

Минулого року на руїнах познайомився з ентузіастом Олександром. Місцевий археолог самотужки взявся розчищати замок.

Олександр Дзембас, археолог:
«Архітектурний стан пам’ятки досить складний. Стан об’єктів аварійний і, навіть, небезпечний для відвідування туристів».

На вихідні замок приймає, щонайменше, 500 чоловік. Проте, така популярність на користь споруді не йде – все руйнується на очах у відвідувачів, а коштів на утримання пам’ятки архітектури у бюджеті немає.

Володимир Віровбал, спеціаліст управління з питань охорони культурної спадщини:
«Ні в минулому, ні в цьому році не виділялося ні копійки. Тобто зараз тільки обласний бюджет передбачає лише деякі кошти на виготовлення юридичної документації».

Португалець Антоніо хоче знайти півмільйона євро на перший етап відновлення замку – сподівається виграти грант у ЮНЕСКО. Разом з українськими колегами він вже розробляє проект консервації руїн. Наступним кроком має стати власне реставрація - це коштуватиме, щонайменше, 10 мільйонів євро.

Однак такі суми все одно не зупиняють пана Антоніо. Він каже, що без минулого ми не матимемо майбутнього.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.