ЄС зробив висновки із російського партнерства

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 10.01.2007 11:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1881

Нова енергетична стратегія ЄС передбачає лібералізацію енергетичного ринку.

Єврокомісія пропонує позбавити виробників енергії контролю над енергомережами, щоб підсилити конкуренцію на енергетичному ринку в ЄС. У Німеччині лібералізація просувається важко, - передає Deutsche Welle. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу 10 січня представить нову енергетичну стратегію Євросоюзу. Вона передбачає зменшення залежності ЄС від постачань природного газу і нафти, зменшення викиду в атмосферу вуглекислого газу, а також лібералізацію ринку енергії. Документ безпосередньо зачіпає інтереси європейських споживачів, оскільки вказує на шлях зниження цін на електроенергію і газ.

Єврокомісія має намір домогтися посилення конкуренції, що має призвести до зниження цін.

Конкретно це означає, що такі концерни, як Eon і RWE, що контролюють німецький ринок, мають втратити контроль над розподільними мережами газо- і електропостачання. Автори документа вважають, що якщо концерни є одночасно виробниками енергії і власниками енергомереж, це призводить до небезпеки "зловживання і дискримінації конкурентів". Єврокомісія пропонує два можливі варіанти усунення цієї небезпеки. Або концерни зберігають власність на розподільні мережі, але передають їх у розпорядження незалежного оператора, або продають їх. Другий варіант, так зване "дроблення" концернів, вже був здійснений в 12 із 27 країн ЄС в секторі електропостачання.

Концерни енергійно протестують проти планів "дроблення". Причому в Германії і Франції вони можуть розраховувати на підтримку урядів. У Єврокомісії немає упевненості в тому, що країни-члени ЄС погодяться на відділення розподільних мереж від концернів. Тому поки не ясно, яка саме формулювання увійде до остаточного варіанту документа.

Але навіть якщо розподільні мережі залишаться у власності енергоконцернів, вони можуть втратити контроль над ними, а значить і можливості блокувати своїх конкурентів. Крім того, Єврокомісія має намір сприяти розширенню енергомереж як всередині, так і між окремими країнами-членами. У німецького уряду не викликає ентузіазму і третій механізм, який пропонує Брюссель для посилення конкуренції, а саме контроль над національними відомствами, що регулюють енергопостачання. Здійснювати його могла б сама Єврокомісія - якщо їй будуть передані відповідні повноваження, або спеціально для цього створена контрольна структура ЄС.

Євросоюз у 2003 р. поставив мету лібералізації внутрішнього ринку енергії. До 1 липня 2007 р. повинні бути створені умови, які дозволили б приватним споживачам обирати постачальника енергії. Енергетична стратегія ЄС буде представлена на розгляд міністрів енергетики країн-членів ЄС у лютому 2007 р. У березні її обговорять глави держав і урядів ЄС.

Від “Аратти”: як бачимо наочно, двічі не судимий прем'єр України був правий - йому й червоно-рожево-голубій коаліції немає чого робити в Європі. Бо тільки українська правляча коаліція може втуляти своїм виборцям, що підвищення базових цін, зокрема на енергоносії - є надзвичайна перемога їхньої команди й райське благо для народу. І тільки українські виборці можуть спокійно ковтати оту локшину, б'ючись у чергах за халявними роздачами від осіб, які тимчасово посідають виборні посади й почувають себе на них богами. Відчуйте різницю, шановні громадяни України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.