Після виборів. Гривню поки утримують стабільною

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 29.10.2012 12:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18810

Національний банк України своїми зусиллями щодо підтримки стабільного курсу гривні до долара збільшили дефіцит національної валюти в останні дні перед виборами в Раду.

Зокрема, середньозважена вартість овернайта («нічних» кредитів — ред.) досягла 35,6% річних. Так дорого коротка гривня на міжбанку не коштувала вже більше 3,5 років з березня 2009-го.

Банкіри пояснюють збільшення дефіциту гривні інтервенціями НБУ. «Нацбанк продавав через „Ощадбанк“ долари, щоб задовольнити підвищений попит банків, тому гривня виводилася з ринку, і ціна на неї підвищилася», — пояснив «Коммерсантъ-Украина» заступник голови правління-скарбник «Дочірнього банку Сбербанку Росії» Дмитро Золотько.

Втім, реакція НБУ була вимушеною. «З боку населення і підприємств останнім часом спостерігається не ажіотажний, але вельми підвищений попит на долари. Нацбанк хотів за всяку ціну утримати курс, тому продавав валюту. Фактично зараз ринок працює в ручному управлінні, але це допомагає. Ситуація хоч і не ідеальна, але вона знаходиться під контролем», — говорить скарбник одного з банків.

Тим не менш, своєї мети НБУ досяг — стрибка курсу перед виборами вдалося не допустити — в п’ятницю угоди на міжбанку полягали в діапазоні 8,166-8,171 грн. У роздробі банки продавали валюту по 8,18-8,19 грн/$.

На готівковому ж ринку збереженню стабільного курсу сприяли погрози НБУ застосувати санкції до банків та їхніх керівників - регулятор пообіцяв вживати жорстких заходів за відмову продавати готівкову валюту фізособам, якщо вона є в касах.

Банки визнають існування обмежень в окремих касах, проте називають ці заходи вимушеними. «Банкірів теж можна зрозуміти. Якщо людина купує $1 тис., то ніхто їй не відмовить, але якщо вона хоче купити відразу $20 тис., то є велика ймовірність, що ці гроші підуть на чорний ринок, де будуть продаватися за завищеною ціною», — розповідає один з банкірів.

Жоден з банків не ризикнув виставити долар дорожче 8,2 грн/$, але в деяких агентських мережах Києва вчора долар продавали по 8,3 грн. «Агенти — це не банки, тому можуть виставляти будь-яку ціну. Дивно, що люди все одно йдуть до них, хоча в банківських відділеннях ціна долара мінімум на 10 коп. менша», — говорить директор казначейства іншого банку.

У Нацбанку відзначають, що спекулянти намагаються використати політичну невизначеність для розгойдування готівкового валютного ринку.

«Це типова поведінка населення — і перш за все спекулянтів — напередодні виборів. Як тільки пройдуть вибори, на наступний місяць увійдемо у нормальний ритм роботи», — заявила заступник глави НБУ Віра Ричаківська.

Банкіри поки обіцяють утримувати курс долара стабільним. «Готівковий курс залежить від безготівкового, який зараз становить 8,16-8,17 грн, тому банкам немає сенсу дорого продавати валюту населенню. Окрім того, у НБУ є важелі впливу на банки, — відзначає Дмитро Золотько. - Поки складно сказати, що буде найближчим часом — ще немає реакції на вибори. Цей тиждень все покаже».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.