Міжнародні спостерігачі мають сумніви щодо чесності виборів

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 29.10.2012 14:31 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18813

Незважаючи на незначні недоліки, парламентські вибори в Україні забезпечили конкурентний процес, що дозволило виборцям висловити свої політичні вподобання.

Такі висновки оприлюднила Міжнародна місія громадянського суспільства зі спостереження за виборами в Україні.

Як зазначили представники місії, вибори до Верховної Ради України проведено належним чином, день виборів пройшов спокійно.

На думку одного із патронатів місії Маркуса Мекеля, вибори в Україні загалом можна назвати вільними, але існує великий сумнів, чи є вони чесними.

Спостерігачі зазначають, що суперечливий судовий процес й увязнення колишнього примєр-мінівстра Юлії Тимошенко, головного політичного опонента чинного президента Віктора Януковича, а також Юрія Луценка несприятливо вплинули на виборчий клімат.

Незважаючи на деякі удосконалення в проведенні виборчого процесу, ці події ставлять під питання загальну справедливість демократичного процесу в Україні, і тому числі проведення нинішніх парламентських виборів.

Також вони зазначають, що у політичних партій не було можливості проводити кампанію на рівних умовах, особливо у ЗМІ. Фактично більшість українських медіа (за винятком електронних), на думку спостерігачів, здебільшого не спромоглися надати збалансовану інформацію про виборчу кампанію, особливо телеканали, які мали чітку упередженість на користь уряду.

Неодноразово йшлося про використання адміністративних ресурсів правлячою Партією регіонів. Воно включало в себе тиск на державних службовців, працівників державних підприємств, а також ситуації, де фінансований державою проект представлявся широкій гомадскості та виборцям як досягнення кандидатів провладної партії.

Також відсутність ефективних правил і прозорості щодо фінансування виборчої кампанії до Верховної Ради надала додаткові переваги посадовим особам при владі.

На думку спостерігачів введення одномандатних виборчих округів мало досить негативний вплив на проведення виборів, беручи до уваги політичну ситуацію й особливий досвід країни, навіть при тому, що новий виборчий закон відобразив консенсус головних політиячних гравців.

Таке нововведення загострило політичну поляризацію й збільшило ризики, пов’язані з купівлею голосві, використанням чорного піару, залякуванням потенційних кандидатів і використанням адміністративного ресурсу, про що свідчать повідомлення, які надішли у звязку із одномандатними виборчими округами.

Щодо ЦВК, то ряд недоліків вплинув на підготовку до виборів. Формування дільничих і окружних комісій за принципом жеребкування мало наслідком незбалансоване представництво основних політичних партій. Результати жеребкування стали основним джерелом офіціних скарг.

«Істотне зловживання особами при владі своїм привілейованим положенням значно вплинуло на чесність усього виборчого процесу», – заявляють міжнародні спостерігачі.

Міжнародна місія громадянського суспільства зі спостереження за виборами в Україні об’єднує спостерігачів з неурядових організацій з Польщі (Фонд Стефана Баторія), Німеччини (Європейський обмін) і Литви (Центр Східноєвропейських досліджень). Місія діє під патронатом Олександра Кваснєвського та Маркуса Мекеля.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.