Українське диво. Спостерігачі ОБСЄ дивуються, що за підкуп виборців ніхто в Україні не відповідає

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 30.10.2012 10:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18823

Голова місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Одрі Гловер здивована, що правоохоронні органи не розслідують численні випадки підкупу виборців під час цьогорічної виборчої кампанії.

Про це вона заявив в інтерв’ю газеті «Коммерсант-Украина».

За словами Гловер, підкуп виборців – це особливість нинішніх виборів в Україні, і зустрічалися вони як з боку провладних кандидатів, так і опозиційних.

«Ми згадуємо такі випадки в звіті - наші оглядачі особисто виявлялися свідками порушень або отримували чіткі докази. Підкреслю, що ми ніколи не згадуємо в офіційних документах про проблеми до тих пір, поки не доведемо, що порушення дійсно мало місце», - наголосила вона.

За словами голови місії БДІПЛ ОБСЄ, «ситуація відрізняється від випадку до випадку, і винних має встановити судова система, а не ми».

«Це завдання влади - розібратися і зробити необхідні кроки. Я не бачу, в чому складність розслідування таких випадків, адже підкуп виборців чітко прописаний в Кримінальному кодексі як карана дія», - зазначила Гловер.

«За моїми даними, ЦВК передавала до Генпрокуратури інформацію по багатьох випадках. Але поки, здається, відомо тільки про одну порушену кримінальну справу - в Луганській області», - додала вона.

«А хто ж, якщо не центральна влада, відповідає за те, щоб законодавство, в тому числі Кримінальний кодекс, діяло на всій території країни? Я не впевнена, що керівництво держави особисто замішане в цих порушеннях, але чому немає кримінальних справ, чому Генпрокуратура не розслідує їх? Чому винні не постали перед судом?», - запитує Гловер.

Глава місії БДІПЛ ОБСЄ зуважила, що «всі порушення, про які йдеться в нашому звіті, заслуговують пильної уваги влади, а їх причини повинні бути розслідувані».

«Але, на мій погляд, найбільшу тривогу викликає масове зловживання повноваженнями з боку місцевих чиновників для підтримки того чи іншого кандидата. Ця тенденція, з якою ми зіткнулися в Україні, розмиває межу між владою та однією з партій. Це суперечить принципам ОБСЄ», - зазначила Гловер.

Нагадаємо, у своєму попередньому звіті спостерігачі від ОБСЄ вказують на зловживання адмінресурсом на виборах в Україні, відсутність збалансованого висвітлення кампанії в ЗМІ та вплив економічних груп на політичну обстановку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.