Спостерігачі занепокоєні повільним підрахунком голосів

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 31.10.2012 12:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18848

Кілька груп міжнародних неурядових спостерігачів заявили про занепокоєння затягуванням підрахунку голосів на парламентських виборах в Україні. Деякі з них навіть повернули спостерігачів на дільниці.

«Ми занепокоєні повільністю підрахунку голосів», - заявив у вівторок, 30 жовтня, в Києві представник спостерігачів від Світового конгресу українців Дерек Фрейзер, додавши, що СКУ знову відрядив спостерігачів на деякі дільниці. Про це Фрейзер повідомив на спільній прес-конференції неурядових організацій у посольстві Німеччини.

Про занепокоєння тим, як повільно Центральна виборча комісія оприлюднює дані виборів заявив і Пітер Новотний, представник Європейської мережі організацій спостереження за виборами (ENEMO). Він назвав одним з найбільш критичних моментів нинішніх виборів «непрозорий підрахунок голосів». Загалом ENEMO попередньо оцінила парламентські вибори як такі, що були «конкурентними». Але виборчий процес був «значно спотворений серйозними порушеннями».

Порушення з минулого

Про те, що спостерігачі залишаються в Україні стежити за підрахунком голосів повідомила представник місії спостерігачів з Канади Рейнел Андрейчук. Вона назвала процес підрахунку голосів та передавання даних «надзвичайно важливим». Майже слово в слово це повторив і Ярослав Доманський, який представляв CSEOM – спільний проект спостереження за виборами громадських організацій України, Німеччини, Польщі та Литви. Він заявив, що спостерігачі зафіксували на цих виборах «масоване застосування адміністративного ресурсу».

Оцінки українських спостерігачів збігалися в цілому з даними іноземних колег. Олександр Черненко з Комітету виборців України сказав, що на виборах були такі порушення, про які «почали забувати» - особливо це стосується мажоритарних округів. За словами Черненка, КВУ зафіксував найбільшу за час роботи організації кількість підкупів виборців. Водночас він зазначив: «Сказати, що масові порушення спотворили загальний результат... підстав немає».

«Склянка має бути повною»

На відміну від місії ОБСЄ та інших організацій, думки учасників прес-конференції не представляли одну позицію, а були окремими точками зору. Втім вони були схожими в одному: вибори були гіршими за попередні, а остаточні результати можуть бути ще гіршими, оскільки процес підрахунку голосів, триває, що дає підстави для підозр у фальшуванні.

Присутній на прес-конференції заступник голови Партії регіонів Леонід Кожара сказав, що спостерігачі більше критикували, ніж хвалили вибори. «Можна сказати, що склянка напівповна, або напівпорожня», - сказав політик, посміхаючись і натякаючи, очевидно, на заангажованість спостерігачів. У відповідь на це представник канадської місії CANADEM Андрейчук сказала: «Україна заслуговує на те, щоб склянка була повною».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.