Вчені навчилися бачити крізь туман і дим

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 31.10.2012 20:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18858

Вчені знайшли спосіб, як можна бачити крізь неоднорідне середовище, як, наприклад, туман. Вони використовували комплекс приладів, що видаляє ефект розмитості зображення, створюючи чітку картинку.

Дослідники з ізраїльського Інституту ім. Вейцмана у Реховоті отримали можливість у лабораторних умовах бачити предмети крізь туман, дим, матове або замерзле скло. Якщо розглядати сферу застосування нового методу ширше, то в майбутньому астрономи зможуть вивчати Всесвіт крізь атмосферну турбулентність.

Зазвичай людина не може бачити крізь неоднорідне середовище тому, що випадкове переломлення променів створює розмите зображення предметів, що знаходяться по той бік завіси.

Матове скло є частково прозорим матеріалом, тим не менше, людина не може бачити крізь нього предмети через розсіювання світла, яке робить картинку безнадійно розмитою. Звичайні лінзи не можуть вирішити цю проблему, оскільки вони просто збільшують зображення, яке залишається нечітким.

Необхідного ефекту стабілізації вчені досягли за допомогою приладу, який використовується у проекторах - просторового модулятора світла. Замість одного великого нечіткого зображення модулятор створює багато маленьких нечітких зображень. Ці маленькі зображення впливають один на одного, в результаті чого відтворюється оригінальна картинка. Потім вона пропускається через смуговий фільтр, який видаляє небажані ефекти і покращує різкість.

Ця технологія дозволяє не тільки відтворити зображення, яке знаходиться за матовим склом, але і дає можливість побачити предмети, що розташовані за рогом і відбиваються від протилежної стіни.

У результаті для пілотів більше не буде проблемою літати в умовах поганої видимості, а пожежники почуватимуться впевненіше, маючи можливість орієнтуватися в задимленому приміщенні. Лікарі зможуть використовувати новий метод, щоб бачити крізь тканини, що особливо важливо для мікроскопії.

"Наша команда працювала над методом відновлення розмитого зображення трохи більше двох років. Перш ніж техніка буде використовуватися на практиці за межами лабораторії, має пройти якийсь час, але ми вже експериментально довели, що в цьому немає нічого неможливого. Якщо використовувати стандартне устаткування, воно обійдеться в кілька тисяч доларів. Більш дорогі і чутливі системи наукового класу коштуватимуть близько 10 тис. доларів", - розповів один з авторів роботи, науковий співробітник Орі Кац.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.