Хроніки “покращення”. В уряді вважають, що українці замало платять за комуналку

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 1.11.2012 13:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18864

Влада вже готується до підвищення житлово-комунальних тарифів.

Таких висновків дійшли експерти із заяви Міністра регіонального розвитку Анатолія Близнюка, який наголосив, що українці сплачують за комунальні послуги занадто малий відсоток від своїх доходів. Водночас фахівці зауважують, що підвищення тарифів, без проведення комплексної реформи, лише збільшить борги населення перед комунальниками і поглибить проблеми галузі.

Комунальні тарифи утримують від підвищення лише за рахунок державних субсидій громадянам. Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк. Водночас, за його словами, довго так тривати не може.

«Рано чи пізно нам таке рішення треба буде приймати. Тарифи у нас не підіймалися, а середня зарплата та пенсії стали вищими. Зараз у державі, у середньому, кожна людина платить зі свого сукупного доходу 11 відсотків за житлово-комунальні послуги», – підрахував Анатолій Близнюк.

Вибори відбулися, фінансова ситуація кризова – Омельченко

Утім, цифра названа міністром, навряд чи відповідає дійсності, зауважив у коментарі Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Насправді на багато більше 11 відсотків. Наприклад, якщо у Києві, то, у середньому людина за 2-кімнату квартиру платить приблизно 700 гривень – за всі комунальні послуги. Це більше 20 відсотків. Міністр ЖКГ створює підґрунтя для того, щоб підіймати тарифи. Вибори вже відбулися, фінансова ситуація кризова, великий дефіцит бюджету, міжнародні фінансові організації не поспішають надавати кредити», – зазначив Омельченко.

Підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги можна лише після того як субсидування населення стане адресним, а всі помешкання обладнають лічильниками газу і тепла, додав експерт.

Це призведе до дуже негативних наслідків – Кучеренко

Водночас, на думку екс-міністра житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, перегляд тарифів може бути частиною лише комплексної реформи всієї галузі.

«Мабуть, вони мають зростати, щоб на собівартість вийти. Але до того треба вжити низку заходів, які ці команда не зробила. Тарифи не стали прозорими, ціна на газ, яка становить 2/3 від ціни на теплову енергію, теж незрозуміла, що там у теплових компаніях – абсолютно незрозуміло. Якщо ставити першим питання підвищення тарифів, а на друге те, що я кажу – це призведе до дуже негативних наслідків», – відзначив у коментарі для Радіо Свобода Кучеренко.

У жовтні віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко заявив, що уряд України не готовий дослухатися до рекомендацій МВФ щодо збільшення тарифів для населення.

Раніше у МВФ заявили, що підвищення тарифів на газ і тепло на 20 відсотків вивільнить 0,2 відсотка ВВП України для адресної допомоги малозабезпеченим категоріям.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.