У США розпочалася процедура визначення статусу Павла Лазаренка

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.11.2012 12:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18877

Екс-прем’єр України Павло Лазаренко, ледь вийшовши на волю, знову опинився за ґратами. Тепер - у зв’язку з невизначеністю свого статусу у США.

Очікується, що екс-прем’єр залишиться в ізоляторі в місті Сакраменто доти, поки американська влада не прийме рішення про його легалізацію або депортацію, повідомляє Коммерсантъ-Украина.

Сьогодні, 2 листопада, рано вранці за київським часом (пізно увечері 1 листопада за каліфорнійським) американський адвокат Павла Лазаренка Деніел Горовіц в коментарі КоммерсантЪ-Украина визнав, що після звільнення його підзахисного з Terminal Island і оформлення юридичних формальностей американська влада знову взяла високопоставленого українця під варту.

Причиною цьому став невизначений юридичний статус Павла Лазаренка в США. У політика немає ні чинної візи (термін дії останньої завершився ще у 2000 році), ані статусу політичного біженця (у 1999 році екс-прем’єр подавав прохання про його надання, але через розпочатий судовий процес імміграційна служба США так і не ухвалила відповідне рішення).

У Лазаренка є нерухомість в США, тут живе дружина і як мінімум двоє його дітей, але і це не є достатньою юридичною підставою для перебування політика на американській землі, адже у нього сьогодні немає ні офіційно оформленого дозволу на проживання в Штатах, ані навіть чинного українського закордонного паспорта (термін дії цього документа обмежений 10 роками, а Павло Лазаренко перебуває у США вже 13 років).

"Мій клієнт отримав дозвіл на перебування в Сполучених Штатах, але на території ізолятора Імміграційної і митної поліції, де він подає прохання про те, щоб залишитися (в США як вільний громадянин - "КоммерсантЪ") до вирішення питань, пов’язаних з його безпекою та можливістю його політичного вбивства", - заявив Деніел Горовіц.

В імміграційній і митній поліції уточнили, що громадянин Лазаренко вже надійшов у розпорядження ізолятора для мігрантів, розташованого в маленькому містечку Аделант, за сотню з лишком кілометрів від Лос-Анджелеса. Залишаючись в ізоляторі, Павло Лазаренко зможе спілкуватися не тільки з адвокатами та представниками влади, а й з рідними, близькими і просто знайомими. Зустріч з журналістами також дозволена - така можливість прямо обумовлена ​​правилами міграційного центру, при чому дозволяється навіть відеозйомка особи. Втім, Павлу Лазаренку буде надано право відмовитися від контакту зі ЗМІ.

Згадка Деніела Горовіца про небезпеку вбивства Павла Лазаренка, очевидно, заснована на подіях 16 липня 1996 року, коли автомобіль тодішнього прем’єра постраждав від вибуху бомби, закладеної на шляху проходження його кортежу на Бориспільській трасі. Саме на цей епізод іммігрант Лазаренко посилався, намагаючись отримати притулок у США в 1999 році.

Зараз захист Павла Лазаренка уникає згадки про можливість отримання статусу біженця для свого підзахисного, наголошуючи, що його завданням є повернення в Україну, а не легалізація в США. "У нього немає ніякого статусу у США, і він не просить про надання йому якогось статусу, а тільки про фізичний захист доти, поки ситуація в Україні не нормалізується", - заявив Горовіц.

Тим часом, іншого механізму захисту, крім надання статусу біженця, у США не існує і очевидно, що саме це є метою команди Павла Лазаренка. Альтернатива цьому одна - депортація українського громадянина з території Штатів. І те, що між Києвом і Вашингтоном немає договору про видачу підозрюваних, не стане цьому на заваді, адже його можуть вислати не в порядку екстрадиції, а як нелегального мігранта.

Втім, зважаючи на нинішні відносини Вашингтона і Києва, не можна відкидати і позитивну відповідь американської влади на прохання Павла Лазаренка про надання йому притулку в Сполучених Штатах.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.