Стабільність досягнуто. Втримувати гривню будь-якою ціною не можна

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.11.2012 21:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18887

Якщо Україна наступного року не отримає від Міжнародного валютну фонду чергової позики, це може спричинити неконтрольоване падіння гривні.

Такого висновку дійшло міжнародне рейтингове агентство Fitch. Нацбанк України штучно стримує курс гривні, хоча в більшості країн світу національну валюту послабляють і це правильне рішення, констатують українські експерти. У НБУ натомість переконують, що гривня залишиться стабільною.

Штучне втримання національної валюти спричинить значно більші проблеми, ніж інфляція. Адже через це страждає економіка в цілому, стверджує колишній міністр економіки України Віктор Суслов.

«Втрати української економіки виявилися вищими від утримання курсу та пригнічення інфляції, ніж втрати, що відбулися б за прийнятної інфляції та девальвації. Адже розумна девальвація стимулює експорт та обмежує імпорт, тому багато країн вступають у валютні війни. Бо хто воює за ринки – той все ж девальвує свою валюту».

Нині ж в Україні фіксується погіршення торгового балансу, зниження конкурентоспроможності експорту та зменшення внутрішнього попиту, додає Суслов.

«Втримання валютного курсу гривні плюс жорстка грошова кредитна політика, пригнічення інфляції – це призвело до зменшення внутрішнього попиту, – каже він. – Тому наш експорт на ринках основних партнерів стає все менш конкурентоспроможним, а імпорт із цих країн – більш ефективним. Все це призвело до погіршення українського торгового балансу».

Два мільйони українців можуть залишитися без роботи

На тлі стабільної гривні триває згортання важливих галузей промисловості України – зокрема металургійної. Крім того, виникає тенденція до безробіття, стверджує Віктор Суслов. За прогнозами фахівців, до двох мільйонів українців можуть залишитися без роботи, якщо не вживати профілактичних заходів.

Чим довше курс гривні залишатиметься стабільним, тим гіршими будуть наслідки. Адже можливості для втримання національної валюти обмежені – вдається взнаки дефіцит валютних резервів та держбюджету, зазначає Ерік Найман, міжнародний експерт з економіки.

«Чим більше затягати із цим – тим болячіше буде. Можливості дуже обмежені – валютні резерви скорочуються. Плюс, це вже відображується на доходах бюджету. Фіксацією курсу вони загнали себе в пастку», – зазначає Ерік Найман.

Стрибки гривні – нормальне явище

Водночас у Національному банку України стверджують, що передумов для девальвації гривні немає і цей процес перебуває під контролем.

«Немає підстав до різких коливань гривні, як про це пишуть у пресі. Це нормальний процес, коли є певне коливання курсу. У нас є золотовалютні резерви для згладжування певних речей за необхідності. Цієї бази абсолютно достатньо для того, щоб ми могли себе спокійно поводити», – наголошує Віра Ричаківська, заступник Голови Національного банку України.

А щоб запобігти негативним сценаріям, колишній заступник голови правління НБУ Ярослав Солтис, рекомендує збільшити товарообіг і надати можливість бізнесу вільно розвиватися.

«Збільшувати кількість речей та послуг в Україні, давати розвиток бізнесу, політичну стабільність забезпечувати. Не від стабільності іти, а до стабільності», – наголошує Солтис.

Щомісячне ослаблення гривні в межах 1% – цілком нормальне явище, зазначають фахівці. Та через те, що тривалий час українську грошову одиницю штучно утримували, вона здатна відразу впасти на 5% (40 копійок).

Раніше прем’єр Микола Азаров казав, що уряд прогнозує наступного року середній курс гривні до долара на рівні 8 гривень 11 копійок – 8 гривень 20 копійок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.