Бідність негативно впливає на здатність людей розставляти пріоритети

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.11.2012 03:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18889

Незадовільне матеріальне становище негативно позначається на здатності людини розставляти пріоритети між завданнями та приймати адекватні рішення.

Як зазначають учені, бідність змушує людей надмірно зосереджуватися на рішенні вузького кола проблем, ігноруючи більш важливі питання їхнього життя.

За статистикою ЮНЕСКО, понад 1,4 мільярда людей живуть менше, ніж на один долар в день, а 2,5 мільярда - живуть на два долари на день.

Учені підкреслюють, що бідність не лише обмежує доступ до освіти і культури, але й негативно впливає на психіку людини.

Група психологів під керівництвом Ануджа Шаха з Чиказького університету вивчила психологічні ефекти бідності, спостерігаючи за поведінкою двох груп людей, що грали в особливі версії кількох колективних або комп’ютерних ігор - американських аналогів Поля чудес та Сто до одного, а також аналога Angry Birds.

Учасники дослідження ділилися на дві умовні групи - "бідних" і "багатих".

Учасники групи "багатих" мали більшу кількістю спроб вгадати слово або кількість пострілів, бідним надавали відносно невелику кількість шансів.

За один хід учасники гри могли використовувати кілька спроб із загального бюджету. Іноді вчені дозволяли гравцям використовувати "кредит", тобто додати нові спроби до поточного ходу. У такому випадку учасники віддавали за кожен додатковий шанс по дві спроби зі спільного "гаманця" добровольця. Втім, учасник міг також відмовитися від відповіді на певне питання і зберегти невикористані шанси.

Загальний підсумок підбивався шляхом порівняння кількості витрачених спроб та кількості набраних очок.

У підсумку виявилося, що "бідні" гравці поводили себе вкрай нераціонально, особливо в тих випадках, коли їм був доступний кредит. Зазвичай "бідні" люди витрачали забагато спроб на складні питання, на які вони не знали відповідь, глибоко "залазячи" у кредит.

"Бідні" гравці також рідше помічали надані їм підказки, що свідчило про те, що бідність змушує людину приділяти забагато уваги вирішенню обмеженого кола завдань. Водночас "бідні" ігнорували проблеми, які могли кардинально поліпшити їхнє становище.

Вчені зазначають, що така психологічна реакція на незадовільний матеріальний стан частково пояснює негативні феномени, характерні для найбідніших країн на Землі.

Наприклад, жителі багатьох африканських та азіатських держав відмовляються від купівлі ліків від паразитичних черв’яків, не думаючи про те, що позбавлення від паразитів дозволить їм витрачати менше грошей на продукти та поліпшить їхнє здоров’я.

Зазначимо, що це не перше дослідження на тему впливу матеріального становища людини на її психологічний стан.

У 2010 році американські соціологи із Прістонського університету підрахували рівень щорічного доходу, перевищення якого вже не додає жителям США щастя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.