Україна на 71-му місці у світовому рейтингу добробуту

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.11.2012 16:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18898

71 місце посіла Україна у світовому рейтингу добробуту, складеному міжнародною аналітичною організацією Legatum Institute. А на найвищих місцях знову скандинавські країни: перша – Норвегія, а за нею йдуть Данія та Швеція.

Україна у рейтингу опинилася посередині списку із 142 країн, але далеко позаду найуспішніших держав світу.

Один із показників, який додав Україні балів, був рівень освіти. Проте показник схвалення дій влади в Україні дуже низький.

Лише 6.90% українців задоволені діями уряду щодо подолання проблем бідності. Цей показник низький у порівнянні з середнім світовим, що який перевищує 40%.

У чесність виборів вірить лише понад 22% українців – це удвічі менше ніж у середньому в світі.

Негативні тенденції українських показників

Торік Україна у цьому списку процвітання Legatum Institute була на 74 місці. Загальна тенденція України з 2009 року – негативна. Вона скотилася з 63 місця.

Крім того, кількість держав, якими заповнюють список, постійно зростає, тому незначне підвищення рейтингу насправді необов’язково вказує на покращення країни.

Наприклад, поєднаний показних здоров’я і тривалості життя в Україні трохи нижчий, ніж середній у світі.

Недосконалість вимірювання ВВП

Для більшості сучасних політиків та економістів ВВП (загальна вартість виробництва та послуг) є найважливішим макроекономічним показником.

Але лунали й лунають голоси про те, що ВВП може бути занадто однобоким показником.

«Наш Валовий внутрішній продукт не говорить нічого про здоров’я наших дітей, якість їхньої освіти, чи радість, коли вони граються, він нічого не говорить про інтелектуальний рівень дискусій у нашому суспільстві», – заявив американський політик Роберт Кеннеді майже 50 років тому.

Більшість того, що він назвав, виміряти, напевне, неможливо взагалі, але Legatum Institute вважає, що вдалося знайти компроміс.

Індекс процвітання, який укладає ця організація, враховує і ВВП, а також такі соціальні показники як тривалість життя, якість освіти, довіри до посадовців тощо.

Тим часом Валовий внутрішній продукт в Україні зараз у понад удвічі нижчий середнього світового показника.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.