Громадський рух „Не будь байдужим!”

Автор/джерело -  © Олена Каганець, "Аратта-Україна"



Дата публiкацiї - 11.05.2006 17:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=189

10 травня на прес-конференції в Києві засновники акції „Не будь байдужим!” Сашко Положинський (лідер гурту "Тартак") і Сергій Присяжний (лідер гурту „Моторролла”) заявили про її перетворення на громадський рух. А також проанонсували черговий, десятий етап акції, яка пройде цього разу в м. Олександрія, що на Кіровоградщині, в неділю, 14 травня.

Учасники прес-конференції (зліва направо): Олександр Ярмола, Сергій Присяжний, Олександр Положинський, Олександр Авдієнко

Акція „Не будь байдужим” почалася 11 вересня 2005 р. і пройшла в містах Костопіль (Рівненської області), Яготин (Київської області), Лубни (Полтавської області), Сміла (Черкаської області), Біла Церква (Київської області), Фастів (Київської області), Умань (Черкаської області), Бердичів (Житомирської області) і Гайсин (Вінницької області). Вона не має ні політичного, ні комерційного характеру, оскільки не підтримується жодною політичною силою, і не заробляє грошей на рекламі.

„З самого початку нашої ініціативи ми поставили перед собою два завдання, – каже Сашко Положинський. – По-перше, сприяти відновленню української громадянської свідомості в невеличких містах Центральної України. А по-друге, донести до мешканців цих міст, що зробити країну справді Україною – розвиненою українською державою – можливо лише за умови їхньої громадянської активності, створення самими людьми повноцінного життя у своєму місті, містечку, селищі. З самого початку акції і пізніше, під час парламентських виборів, ми наголошували, що „Не будь байдужим!” не має відношення до політики і є незалежною громадською ініціативою.”

„На кожному з дев'яти попередніх етапів нашої акції ми спілкувалися з аудиторією від 600 до 9 000 чоловік. Ці зустрічі переконали нас у найголовнішому – люди в невеликих українських містах почувають себе українцями, хочуть жити в Україні, а не в Малоросії, хочуть жити гідно, поважають інших і не розуміють, чому в Україні досі зневажають їх, українців. Чому українець не може прочитати журнал чи книгу українською? Чому їхню мову зневажає столичний чиновник? Влада бездіє й багато людей прямо говорить про те, що вона, нова влада, попри декларовану проукраїнськість, продовжує стару колоніальну політику щодо української мови,” – каже Сергій Присяжний, лідер гурту “Мотор'ролла”.

До акції "Не будь байдужим!" долучаються нові люди, нові організації з новими ідеями та новими ініціативами. От, наприклад, в Олександрії разом з постійними учасниками (гуртами „Тартак”, „Моторролла”, „От Вінта”, „Флайза”, Ніною Матвієнко, Володимиром Кушпетом і Сергієм Захарцем) виступатимуть «Гайдамаки». Олександр Ярмола, лідер і вокаліст цього гурту, на учорашній прес-конференції сказав, що хоче, щоб в Україні українська мова почувала себе так, як німецька в Німеччині, наприклад, і щоб за неї не доводилося «боротися».

Олександр Авдієнко, активіст ВГО “Громадянська платформа”, яка також приєдналася до новоствореного громадянського руху “Не будь байдужим!”, заявив, що в Олександрії буде ініційовано збір підписів під зверненням до влади щодо захисту прав громадян на вільний доступ до книг, журналів, газет, кінофільмів українською мовою. А також зазначив, що в рамках громадського руху будуть розроблені необхідні законопроекти і проекти рішень, покликані вирівняти ситуацію з функціонуванням державної мови, не порушуючи водночас прав громадян, що надають перевагу іншим мовам у повсякденному житті.

А Сашко Положинський хоче не тільки зробити українську мову модною для молоді, а й побудувати справді українську державу з сильною українською нацією, яка на його думку, тільки зараз насправді і формується. А щоб збудувати дійсно українську державу, ми не повинні чекати ні Божої ласки, ні якихось дій від політиків – треба брати ініціативу в свої руки. Своєю акцією "Не будь байдужим!" він хотів нагадати українцям, що небайдужість є головним чинником змін на краще.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.