Наше ставлення до іншої людини впливає на активність мозку і залежить від соціальних чинників

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.11.2012 00:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18904

Якщо людині не подобається компанія, вона може відчувати роздратування. Але, виявляється, неприємні люди в оточенні не тільки діють на нерви, але і впливають безпосередньо на мозок, гальмуючи його роботу.

Як з’ясувалося, наше ставлення до людини впливає на те, яким чином мозок оцінює її дії, пише The Daily Mail.

За словами співробітників Університету Південної Каліфорнії, "дзеркальний ефект" дуже сильний - частини мозку, що відповідають за рухи, реагують, якщо людина бачить, що й інша рухається.

Однак, якщо ця інша вам не подобається, процес сприйняття буде спотворений. Наприклад, може здатися, що людина рухається надто повільно, а це не відповідає реальності.

Попередні дослідження показали, що расова, етнічна чи фізична подібність може впливати на мозкові процеси, і ми, як правило, відчуваємо більше співчуття до людей, які схожі на нас.

Але це дослідження проводилося серед моноетнічної групи, однієї статі та вікової категорії - всі, хто взяв участь, були чоловіками-євреями.

Добровольців поділили на дві групи. Половину з них представили як неонацистів, тим самим створивши у спостерігачів негативне ставлення. А другу половину - як симпатичних людей з широким світоглядом. Спостереження за двома групами ініціювало різну активність у правій вентральній премоторній корі головного мозку спостерігачів.

Але якщо неприємна людина залишала приміщення, відмінності в мозковій активності зникали. Притому, важливою була її безпосередня присутність, так як відеозапис не чинив подібного ефекту.

За словами експертів, проведена робота показує, що навіть на базові механізми впливають соціальні фактори - такі, як наші міжособистісні відносини і соціальна приналежність до групи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.