Вчені виявили, що 50 тисяч років тому стався великий демографічний вибух

Автор/джерело -  © Дзеркало тижня



Дата публiкацiї - 6.11.2012 13:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18914

Об’єднана команда вчених зі США і Китаю досліджувала Y-хромосоми 36 чоловіків різних рас і національностей, що проживають в різних частинах світу, і виявила, що приблизно 40-50 тисяч років тому стався великий демографічний вибух.

«Міграція людей з Африки на інші континенти 60 тисяч років тому завжди сприймалася як унікальний процес, що супроводжувався різким збільшенням чисельності населення, — розповідає професор Вей Вей з Університету медичних наук західного Китаю. - Ми ж виявили, що 40-50 тисяч років тому стався ще більш великий демографічний вибух».

Y-хромосома містить ген SRY, який визначає чоловічу стать. Вона передається від батька до сина і дозволяє визначити предків по чоловічій лінії. Секвенування хромосом дозволило вченим виявити мультинуклеотидний і однонуклеотидний поліморфізм, а також інделі — мутації, пов’язані з вставками або вилученнями нуклеотидів.

Як пишуть дослідники, генетичний аналіз виявив 6662 варіації. На основі цих даних було сконструйовано філогенетичне дерево, що йде «корінням» углиб століть — до 101-115 тисяч років.

Частота появи нових відгалужень в цьому дереві, їхнє взаємне розташування і дозволили зробити висновок про демографічний вибух.

«Ми вважаємо, що другий демографічний вибух міг статися у зв’язку з адаптацією людини до нових умов навколишнього середовища, — пояснює доктор Касім Аюб з інституту Сенгера. - Так, мігруючи в Азію, Австралію або Європу, люди завжди знаходилися поблизу узбережжя. Рух же вглиб континенту, розвиток здатності виживати далеко від моря могли обумовити різке збільшення чисельності населення».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.