Вибори у США та їхні наслідки для України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 7.11.2012 12:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18924

Чи зміниться політика Вашингтона щодо України після переобрання чинного президента США Барака Обами на повторний термін?

Більшість українських політиків та експертів, опитаних Радіо Свобода вважають, що кардинальних змін чекати не варто. На їхню думку, США продовжуватиме свою лінію щодо необхідності демократичних перетворень. Щоправда, на думку декого з експертів, на стиль американської політики щодо України може вплинути зміна держсекретаря США.

Після переобрання Барака Обами президентом США відносини між Києвом та Вашингтоном покращаться.

Таку думку Радіо Свобода висловив народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов.

«Я впевнений, що вони будуть розвиватися і поліпшиться», – говорить Лук’янов.

При цьому, регіонал наголосив, що Україна має брати зі США приклад.

«Америка, проголосувавши за Обаму, обрала стабільність і шлях еволюційного покращення, – впевнений Владислав Лук’янов. – Ми добре пам’ятаємо у якому стані Обама отримав США від своїх попередників. Щодо Ромні, то ми бачимо, що він визнав перемогу свого опонента. Америка розуміє, що їй потрібна сильна влада, щоб вирішити низку питань, які стоять перед США. На жаль, в Україні ми спостерігаємо дещо іншу ситуацію. Відтак, спокійне завершення виборчої кампанії і чіткі сигнали для суспільства – це позитивний приклад для України, яким шляхом слід рухатися».

Вашингтон продовжуватиме лінію щодо України – Пашинський

Українсько-американські відносини після переобрання Барака Обами президентом США не зміняться.

Так вважає народний депутат від БЮТ Сергій Пашинський.

«І президент Обама, і Державний департамент завжди займали послідовну позицію щодо демократії в Україні, – каже Пашинський. – Я не бачу підстав для якихось революційних змін, оскільки ні уряд, ні президент не змінилися. Думаю, що лінія на те, що Україна повинна бути демократичною європейською державою урядом США підтримуватиметься і надалі».

Україна для США не буде стратегічним партнером номер один – Геращенко

Українська влада зробила все, щоб нова адміністрація президента США Барака Обами не вважала Україну важливим стратегічним партнером. Про це, коментуючи результати виборів у США, заявила Радіо Свобода депутат Верховної Ради від НУНС Ірина Геращенко.

​​«Очевидно, що сьогодні для США Україна не буде на порядку денному як стратегічний партнер номер один. У цьому величезна провина української влади, яка примудрилася за два з половиною роки зіпсувати відносини з усіма партнерами – і зі США, і з Росією, і з Євросоюзом. Сьогодні критика наших партнерів щодо України зростає – варто лише подивитися на стрічки новин, які більше нагадують фронтові зведення», – наголосила Геращенко.

​​Вона також наголосила, що «для чинного президента США Барака Обами ця кампанія була набагато складнішою, ніж 2008 року, коли вся Америка була поглинута хвилею «обамоманії». «Це підтверджує, наскільки демократичними були нинішні перегони, а Обама і його суперник-республіканець ішли голова в голову. Свою важливу роль зіграли і теледебати, два раунди яких Обама виграв», – вважає Ірина Геращенко.

Одним із чинників, що позитивно вплинув на кампанію чинного президента, Геращенко назвала швидку і дієву реакцію влади на удар урагану «Сенді». Вона відзначила також швидкий підрахунок голосів і визнання поразки республіканським кандидатом Міттом Ромні.

Тезу регіонала Владислава Лук’янова про перемогу на виборах у США «стабільності» Ірина Геращенко, яка балотувалася до нової Верховної Ради за списком партії УДАР, вважає недоречною.

«Жодних паралелей бути не може: Америка проголосувала за демократію. Обамі в голову б не прийшло підкуповувати виборців, щоб його представники розносили гречку чи якісь хот-доги або влаштовували якісь безкоштовні свята для пенсіонерів у «Макдональдсі», щоб згодом від них вимагати голосувати за свого кандидата. В Обами немає такого ЦВК, який буде «правильно» рахувати голоси виборців», – сказала Геращенко.

Новий держсекретар США по-іншому дивитиметься на проблему Тимошенко – експерт

Зміна держсекретаря може вплинути на стиль політики США щодо України.

Таке припущення в інтерв’ю Радіо Свобода зробив політичний експерт Володимир Фесенко.

«Це може вплинути на стиль, рівень емоцій, наприклад по відношенню щодо Юлії Тимошенко, – зазначає Фесенко. – Жінки-політики на проблему Тимошенко реагують емоційніше, ніж політики-чоловіки. Тому заміна держсекретаря може вплинути на політику щодо України, але не кардинально».

Раніше держсекретар США Гіларі Клінтон заявила, що не планує залишатися на своїй посаді після виборів, навіть якщо президентом стане Барак Обама. За її словами, вона піде у відставку відразу після інавгурації.

За результатами виборів у США, чинний глава держави Барак Обама залишається на своїй посаді на новий чотирирічний термін.

Система виборів у США передбачає, що громадяни країни обирають колегію вибірників, які й визначають ім’я національного лідера. Переможець має здобути підтримку щонайменше 270 членів цієї колегії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.