Вчені поповнили список екзопланет ще однією, подібною до Землі

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 8.11.2012 11:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18937

Зірка HD 40307 в сузір’ї Живописця - помаранчевий карлик спектрального класу K, який приблизно на 23% легше Сонця і настільки ж тьмяніший за нього. У 2008 році вчені з Європейської південної обсерваторії (Чилі) виявили поряд з цієї зіркою відразу три планети - з масами в 4,2, 6,7 і 9,4 рази більше маси Землі.

Ці планети обертаються на дуже маленьких орбітах навколо світила, і їх "рік" триває 4,3, 9,6 і 20,4 земної доби відповідно.

"Ми виявили два яскравих додаткових сигнали з періодом 34 і 51 день, які відповідають планет-кандидатам з мінімальними масами в кілька мас Землі. Шоста планета... має період обертання близько 200 днів... і масу приблизно в сім мас Землі", - говориться в статті.

Шоста планета - HD 40307 - привернула особливу увагу вчених, оскільки вона виявилася майже точно в середині "зони життя" навколо свого світила.

"Зоною життя" вчені називають область навколо зірки, де на поверхні схожої на Землю планети може існувати рідка вода.

"Більший радіус орбіти нової планети означає, що її клімат і атмосфера можуть цілком забезпечувати підтримку життя", - говорить один з авторів роботи Х’ю Джонс, слова якого наводяться в повідомленні університету.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.