Вступ Украіни у Митний союз не принесе жодних перспектив розвитку

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.11.2012 12:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18938

Новий звіт Європейського банку реконструкції та розвитку вказує на необхідність економічної інтеграції країн, хоча й визнає, що сучасні проблеми багатьох економік посилені саме внаслідок глобалізації й більшої економічної взаємозалежності.

ЄБРР, зокрема, говорить про можливі позитивні аспекти пропонованого банківського союзу для єврозони, а також про результати діяльності Митного союзу трьох пострадянських країн.

Головний економіст банку Ерік Берґлоф знову розповідав про те, що епіцентром негативних економічних тенденцій на континенті досі залишається єврозона.

Для України тиск подвійний, бо українська економіка зазнає негативного впливу з Європи, а з іншого боку, відчуває сповільнення російської економіки. Хоча показники Росії не такі погані завдяки досить високим цінам на нафту й газ.

ЄБРР зупинився на аналізі намагань єврозони подолати деякі проблеми шляхом тіснішої фінансової співпраці, створивши банківський союз, а також на аналізі Митного союзу трьох пострадянських країн: Росії, Казахстану та Білорусі.

Для України кращий союз – європейський

Митний союз Євразійської економічної спільноти був створений 2009 року, і скасування митниць та інші заходи сприяли збільшенню обсягів торгівлі між тими країнами відтоді на приблизно 70 відсотків.

Проте головний економіст ЄБРР Ерік Берґлоф заперечив, що Митний союз може бути альтернативою угоді України про зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

«Ні. Я так не думаю. Насамперед це не є альтернативою для приєднання України до зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Для України в тій угоді є набагато більше переваг. Сказавши це, я додав би, що можуть бути підстави для України спробувати домовитися про преференційний режим і з Митним союзом також, бо ми бачимо, наскільки Україна пов’язана і з Росією. Отже, має сенс дивитися на те, щоб угоди з ЄС не заважали торгівлі з іншими», – сказав Берґлоф у відповідь на запитання Радіо Свобода.

Інший економіст ЄБРР Олександр Пивоварський також зупинився на деяких обмеженнях Митного союзу Росії, Казахстану й Білорусі.

«Залишається великим питанням, чи зможуть ці країни покращити свої інституції у процесі інтеграції, бо всі три мають низький рівень інституційного розвитку, рівень корупції високий. Там немає жодної країни, яка могла б підтягувати до свого рівня інших», – зауважив Пивоварський.

А в загальних висновках ЄБРР щодо України на провідних місцях рекомендації зосередитися на покращенні умов для ведення бізнесу та залучення інвестицій в економіку, а також заклик упроваджувати у життя проголошену урядом реформу газового сектору і стабілізувати український фінансовий сектор.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.