«Газпром» не бачить підстав для перегляду ціни на газ для України

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 8.11.2012 17:41 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18945

Російський «Газпром» не вбачає підстав для перегляду ціни на газ для України, заявив голова зовнішньоекономічного департаменту «Газпрому» Павло Одер під час телеконференції.

«Ми не переглядали ціни з Україною, ціна зафіксована в довгостроковому контракті, формується з прив’язкою до кількох ринкових індексів», – сказав він.

За словами Одера, найближчим часом перегляду ціни не буде.

Україна поки що безуспішно проводить переговори з Росією про зниження ціни на газ.

Згідно з контрактом, підписаним «Нафтогазом України» із російським «Газпромом» на початку 2009 року, ціна газу для України на даний час становить 426 доларів за тисячу кубів (з урахуванням знижки в 100 доларів за тисячу кубометрів за Харківською угодою 2010 року).

Від «Аратти»: можемо прогнозувати, що у найближчий перспективі Кремль й не «побачить» підстав для перегляду цінової формули з низки причин.

По-перше, Україна залишається найбільшим покупцем російського газу. На тлі тотального програшу «Газпрома» у арбітражах з країнами ЄС, антимонопольних розслідувань, ініційованих Єврокомісією, де російський монополіст вже втратив десятки мільйонів євро виручки, Україна, з її русофільським керівництвом, залишається постійним донором російського бюджету.

По-друге, недолуге українське керівництво повелося на Харківські угоди, які ратифіковані парламентом. Тепер, аби переглянути ціни на газ потрібно денонсація цих угод, що матиме наслідком величезні штрафні санкції, які передбачені цією угодою.

По-третє, виникає питання: чи є насправді в українських урядовців бажання домогтися перегляду цінової формули? А може лише створюється видимість і шумова завіса, які прикривають енергійне доведення «Нафтогазу» до повного банкрутства з подальшим «братським» дерибаном?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.