Чи перекрив Янукович втечу українських мільярдів до кіпрського офшору?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 9.11.2012 23:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18957

Упродовж 8-9 листопада Президент України перебував з офіційним візитом на Кіпрі.

За підсумками низки зустрічей і переговорів з президентом цієї країни Дімітрісом Хрістофіасом була підписана, серед інших документів, Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи.

Переговори про нову конвенцію – бо до цього часу діяла стара, «радянська», від 1982 року, – велися Києвом з Нікосією від 1997 року. Насамперед в Україні вже давно йдеться про приховування від податків, у цьому офшорі, десятків мільярдів доларів.

Сам Президент Віктор Янукович сказав під час зустрічі із журналістами після підписання цієї конвенції, що документ «замінить стару угоду між урядами Кіпру та колишнього СРСР від 1982 року, що сприятиме вдосконаленню договірно-правової бази торгівельно-економічного та інвестиційного співробітництва між Україною та Кіпром».

Експерти кажуть, що влада Президента Януковича змушена була піти на підписання такої угоди під впливом багатьох факторів, і головне нині – це успішніше наповнення бюджету держави. Адже щороку з України на кіпрський офшор український бізнес вивозить без податків до третини бюджету.

Ось що каже про важливість підписання цієї конвенції президентами України і Кіпру заступник генерального директора Центру Разумкова у Києві Валерій Чалий: «І те що вони, ці переговори про кіпрський офшор, переходять у якусь більш конкретну площину, можна вітати. Звісно, все буде залежати від тих умов, які поки що не є публічними, і з того, що я почув, я не впевнений, що кардинально вирішується питання так званої оптимізації податків, які саме через кіпрський офшор виводяться українським бізнесом, причому у дуже великих масштабах – фактично, аж третина бюджету України. Тому чи вирішить цей документ проблему, невідомо. Я не думаю, що це лише проблема односторонніх переговорів, бо це питання неодноразово блокувалося в українському парламенті. При чому, як це не дивно, блокували комуністи, посилаючись на дружні стосунки з компартією цієї країни».

Експерти: закриття «кіпрської дірки» не розв’яже проблеми втечі мільярдів з України

Валерій Чалий також каже, що вирішення проблеми кіпрського офшору не розв’яже проблеми втечі коштів з України: «Проблема цих коштів дійсно глобальна для України. Справа у тому, що якщо навіть закрити цю дірку виведення коштів з України, то бізнес знайде інші можливості так званої оптимізації податків. І ясно, що зараз відшукується компромісне рішення всередині провладних бізнес-груп тому, що Україна перебуває у складній економічній та фінансовій ситуації. Це одна з можливостей закрити фінансові дірки на наступний період».

Експерти кажуть, що необхідність підписання такої конвенції викликана дедалі більшим тиском на Кіпр з боку Брюсселя, який вимагає від Нікосії наближення до загальноєвропейських правил, які прискіпливіше контролюють свої офшори.

Президент Янукович також сказав кіпрській газеті «Філелефтерос», що залагодження інвестиційних і податкових питань із Кіпром є однією зі складових протидії України негативним явищам у світовій економці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.