Апеляційний суд підтвердив, що Засусі дозволено позбавляти людей права голосу

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.11.2012 09:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18960

Київський апеляційний адміністративний суд увечері 11 листопада відмовився задовольнити апеляцію Батьківщини та 69 виборців про скасування постанови ОВК №94 про визнання недійсним голосування на 27 дільницях.

Про таке рішення колегії суддів оголосив головуючий суддя Володимир Кузьменко.

"Заслухавши суддю-доповідача, учасників процесу, перевіривши матеріали справи, доводи скарг колегія суддів вважає, що апеляційні скарги не підлягають задоволенню", - зазначив Кузьменко.

Таким чином, КААС відмовив у задоволенні апеляцію таким чином залишивши без змін рішення Окружного адмінсуду, яку він виніс в ніч з 8 на 9 листопада.

На засіданні був представник ЦВК, однак жодної конкретної позиції не заявив.

Представник кандидата Віктора Романюка Ірина Кацика, коментуючи рішення суду, заявила: "Це рішення – вершина нашого правосуддя. Яка ще раз підтверджує дисбаланс між силами, які намагаються пройти в парламент".

За її словами, крім оскарження рішення Окружного адмінсуду розглядалися скарги 69 громадян на рішення ОВК №94.

"Бо було порушення норм Конституції, бо люди не змогли реалізувати свій голос, порушено право обирати і бути обраним кандидата Романюка, бо там, де він більше за все набрав голосів, там вибори визнали недійсними", - сказала вона.

Кацика додала, що під час засідання подавались клопотання щодо витребування доказів – оригіналів протоколів ДВК і подавалося клопотання щодо виклику свідків – членів ДВК, "які б могли підтвердити, що ніяких порушень на цих дільницях не було".

"Всі ці клопотання були відхилені судом", - додала вона.

Кацика додала, що це вже остання інстанція в Україні, але далі будуть звернення до Європейського суду з прав людини.

До колегії суддів, яка ухвалила таке рішення, також входили судді Степанюк і Василенко.

Як повідомлялось, у ніч з 8 на 9 листопада окружний адмінсуд відмовився визнати протиправною та скасувати постанову ОВК №94 про визнання недійсним голосування по 27 дільницях, що скасувало голоси майже 30 тисяч виборців. Якщо б всі ці дільниці були б враховані, переможцем би став Романюк.

Після цієї постанови ОВК №94 визнала переможцем кандидата від Партії регіонів Тетяну Засуху. До цього в окрузі №94 перемагав кандидат від «Баткьівщини» Віктор Романюк.

5 листопада ЦВК ухвалила постанову про неможливість встановити достовірні результати виборів в 5 округах, у тому числі № 94 і пропонувала провести перевибори.

Верховна Рада в свою чергу рекомендувала ЦВК призначити перевибори на 5 одномандатних округах №94, 132, 194, 197, 223.

11 листопада голова ЦВК Володимир Шаповал на засіданні ЦВК заявив, що проситиме Вищу Раду юстиції розглянути справу про порушення присяги суддями, які скасували рішення про голосування 30 тисяч українців у окрузі №94.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.