Президент Янукович розповів прокурорам про новий КПК

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 13.11.2012 15:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18981

Новий Кримінальний процесуальний кодекс надає в розпорядження правоохоронних органів сучасні та дієві механізми боротьби зі злочинністю.

Таке переконання висловив Президент України Віктор Янукович на координаційній нараді керівників правоохоронних органів на тему «Забезпечення протидії злочинності та корупції в державі в умовах реформування кримінального процесуального законодавства», повідомляє прес-служба АП.

Глава держави також зазначив, що завдяки прийняттю КПК вдалося забезпечити приведення вітчизняного кримінально-процесуального законодавства у відповідність до європейських стандартів. «Той факт, що нам вдалося від констатації необхідності змін прийти до якісно нового Кодексу, переконливо свідчить про прагнення України розвиватися як європейській правовій державі, зміцнювати верховенство права та всебічно утверджувати права і свободи громадян», - сказав В.Янукович.

Глава держави також зазначив, що в даному випадку йдеться також про крок нашої держави на шляху євроінтеграції. «Україна виконала свої зобов’язання як члена Ради Європи в частині прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу», - наголосив він.

Впровадження нового кримінального судочинства повинно привести не тільки до ґрунтовних змін в українській правовій системі, на які очікує суспільство, зазначив Віктор Янукович. Він наголосив, що йдеться про всебічний та всеохоплюючий процес модернізації відносин між громадянином і державою.

«В якості наріжного каменя наступних реформ ми заклали основний демократичний принцип - захист прав людини», - підкреслив Президент. За його словами, насамперед це стосується широкого впровадження принципів змагальності та рівності сторін, розширення процесуальних гарантій захисту прав людини, спрощення та вдосконалення процедур досудового розслідування та судового розгляду.

Говорячи про новації КПК, Янукович зокрема відзначив підвищення значущості та відповідальності працівників прокуратури, розширення її координуючої ролі в питаннях забезпечення законності та протидії злочинності. Він також звернув увагу на те, що Кодекс сприяє підвищенню оперативності, ефективності та справедливості кримінального судочинства.

«Уже в найближчі дні реаліями життя українського суспільства стануть розширення судового контролю, оптимізація системи запобіжних заходів, ліквідація можливості направлення справи на додаткове розслідування, запровадження нових різновидів кримінального провадження», - наголосив Віктор Янукович.

«Переконаний, що вже з дня набрання чинності новим Кодексом його положення будуть ефективно реалізовані на практиці. Цьому сприятиме вчасно підготовлений практичний коментар до Кримінального процесуального кодексу», - сказав Президент.

Глава держави особливо наголосив: саме від дій кожного працівника правоохоронних органів залежатиме те, як суспільство сприйматиме новації. «Тільки коли кожна людина житиме в атмосфері безпеки і буде переконана, що її спокій, її права та свободи надійно охороняються, можна буде говорити про досягнення у сфері реформування кримінальної юстиції», - зазначив він.

Президент наголосив, що в минуле мають відійти неповага до громадян, корупція, зловживання службовим становищем, жорстоке ставлення та тортури з боку правоохоронців тощо. «Ефективність вашої роботи у боротьбі зі злочинністю вимірюватиметься у першу чергу рівнем довіри громадян до правоохоронних органів», - сказав Глава держави, звертаючись до учасників наради.

«Усвідомлення важливості цілей, що ставилися при проведенні реформ у сфері кримінального судочинства, має об’єднати ваші зусилля щодо неухильного виконання положень нового Кодексу. Переконаний, що ваш професіоналізм, ініціативність та наполегливість будуть сприяти ефективному впровадженню всіх нововведень», - сказав Президент.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.